Nieuws

Groningse huisarts: “Ingrijpende keerzijden coronabeleid onderbelicht”

Het huidige coronabeleid heeft ook ingrijpende keerzijden, maar die blijven onderbelicht. Deze keerzijden kunnen er voor zorgen dat het huidige beleid meer gezondheidsverlies- dan gezondheidswinst oplevert. Dat vindt de Groningse apotheekhoudende huisarts Marten Wierenga uit Loppersum.


Leestijd: 2 minuten

Strengere corona maatregelen ‘voor stad Groningen terecht, maar onnodig  voor provincie’
Strengere corona maatregelen ‘voor stad Groningen terecht, maar onnodig voor provincie’

Eén van die keerzijde  van het huidige beleid is dat veel ouderen volstrekt in een isolement belanden, zo zegt dokter Wierenga vandaag, zaterdag,  in het Dagblad van het Noorden.

Menselijk contact is volgens Wierenga voor mensen op hoge leeftijd erg belangrijk. Een deel van de ouderen lijdt nu misschien wel meer onder de eenzaamheid door het coronabeleid dan door de dreiging van corona.

Volgens Wierenga snapt hij de maatregelen die de uitbraak van het virus moeten vertragen, en die de piek moeten dempen. En ook pretendeert hij niet betere oplossingen te hebben. Alleen: er zijn ook kosten aan het huidige beleid, en die keerzijde moet ook belicht worden, zo vindt hij.

Een andere keerzijde is dat bijna niemand meer naar de huisarts durft te gaan uit vrees het coronavirus op te lopen. Wel zoeken veel mensen contact per email. Maar in de praktijk waar dokter Wierenga werkzaam is, heeft laagdrempelige zorg en persoonlijk contact altijd voorop gestaan.

Andere keerzijden zijn volgens hem dat alle niet-spoedeisende hulp is afgezegd bij ziekenhuizen, en dat voor mensen met kanker chemo’s en bestralingen zijn uitgesteld. Maar ‘ik ben bang dat dit uiteindelijk meer gezondheidsverlies- dan winst oplevert’, zo zegt hij tegen het Dagblad.

Ook benadrukt hij dat het idee om scholen te sluiten een beslissing was die in de Tweede Kamer is genomen, maar niet op advies van het RIVM. ‘Dat zijn knappe koppen, en ik geloof in de wetenschap’. Volgens Wierenga kleven er grote nadelen aan aan het feit dat scholen nu dicht zijn, zeker ook voor kinderen die het thuis niet fijn hebben.

Ook vreest hij dat er straks sprake zal zijn van werkloosheid en armoede, en ook die geven later gezondheidsverlies.

In elk geval roept Wierenga iedereen met kwaaltjes of klachten op om toch vooral wél contact op te nemen met de huisarts, en niet bang te zijn dat de huisarts het te druk heeft.