Nieuws

Groningse jongen (12) stapt naar rechter omdat vader geen toestemming geeft voor vaccinatie

Een Groningse jongen van 12 is naar de kinderrechter gestapt, omdat hij van zijn vader geen toestemming kreeg om zich te laten vaccineren tegen corona. Dat meldt RTV Noord, op basis van een uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland. De rechter heeft de jongen gelijk gegeven.


Leestijd: 1 minuut

Afgelopen week ruim 6.000 vaccinaties in Groningen, daling besmettingen zet door
Afgelopen week ruim 6.000 vaccinaties in Groningen, daling besmettingen zet door

In de uitspraak van de rechter is te lezen dat de jongen zich bewust is van de risico’s van het virus, en de kans op besmetting daarom zoveel mogelijk wil beperken. Daarnaast heeft de oma van de jongen uitgezaaide longkanker. De jongen wil zich daarom graag laten vaccineren om haar te kunnen bezoeken. 

De ouders van de jongen zijn gescheiden en hebben een slechte verstandhouding. Zijn moeder vindt het goed dat de jongen zich wil laten vaccineren, maar zijn vader verzet zich tegen vaccinatie. Hij is niet overtuigd van de werking van coronavaccins, omdat die zich volgens hem nog in de testfase bevinden. Ook vreest hij dat het vaccin op korte termijn een ernstige hartziekte veroorzaakt en zijn zoon mogelijk onvruchtbaar wordt. 

De jongen vroeg de kinderrechter om hulp. Die stelt de jongen nu in het gelijk, omdat volgens de rechter het belang van het kind bij vaccinatie zwaarder weegt en de zorgen van de vader over gezondheidsrisico's op de lange termijn 'ongefundeerd' zijn. Door de uitspraak mag de jongen zich direct laten vaccineren, ook als zijn vader in beroep gaat tegen de uitspraak.