Nieuws

Groningse kinderburgemeester Samuel roept nieuwe gemeenteraad op tot meer rookvrije plekken

Kinderburgemeesters van Nederland, waaronder Samuel uit Groningen, feliciteren de nieuwe raadsleden van Nederlandse gemeenten met een filmpje waarin ze een oproep doen voor nog meer rookvrije plekken in hun gemeente. De kinderburgemeesters slaan hun handen ineen, omdat ze vinden dat jongeren rookvrij moeten kunnen opgroeien.


Leestijd: 1 minuut

Groningse kinderburgemeester Samuel roept nieuwe gemeenteraad op tot meer rookvrije plekken
Groningse kinderburgemeester Samuel roept nieuwe gemeenteraad op tot meer rookvrije plekken
https://www.youtube.com/watch?v=cTum7M_PwnE&ab_channel=RookvrijeGeneratie

“Op veel plekken gebeurt dit gelukkig al zoals op school, in de speeltuin of bij het zwembad. Maar dit is niet genoeg! Het irriteert mij heel erg als ik op de fiets zit en ik de rook in mijn gezicht krijg van iemand die voor mij fietst”, zegt kinderburgemeester Samuel uit Groningen.

Nog steeds sterven er jaarlijks 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Volgens het KWF beginnen elke week honderden kinderen met roken. Hoewel acht op de tien gemeenten in Nederland actief bezig is om locaties rookvrij te maken, heeft slechts de helft van gemeenten dit beleidsmatig vastgelegd volgens onderzoek van I&O Research.

Gemeenten die dit wel doen stellen meer uren en middelen beschikbaar dan gemeenten waar geen beleid is op het gebied van rookvrij. Kleinere gemeenten met minder dan 20.000 inwoners doen bovendien minder aan het rookvrij maken dan grotere gemeenten (65 procent tegenover 85 procent, 95 procent en 96 procent in grotere gemeenten). Zestien procent van alle gemeenten is nog helemaal niet actief op gebied van rookvrij.

De video van de kinderburgemeesters is gemaakt in samenwerking met de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, een samenwerking tussen Hartstichting, KWF en Longfonds.