Nieuws

Groningse overheden in beroep tegen gasbesluit 2023-2024

De Groningse overheden gaan in beroep tegen het gasbesluit 2023-2024. In het besluit, waarin het veld bij kou op waakvlamniveau gebracht moet worden, zitten volgens de overheden te veel onduidelijkheden en tegenstrijdigheden. De regio start een juridische procedure om alsnog duidelijkheid te krijgen.


Leestijd: 1 minuut

Regels onduidelijk en tegenstrijdig

De gaswinning uit het Groningenveld is gestopt, maar de putten zijn nog niet dicht. In het vaststellingsbesluit 2023-2024 is bepaald dat er geen gas meer wordt gewonnen, maar dat het Groningenveld bij kou, als de temperatuur -6,5°C of kouder wordt, op waakvlamniveau gebracht moet worden. Een eventuele calamiteit in de koude periode kan dan worden opgevangen.

De regels die de staatssecretaris hierbij stelt zijn onduidelijk en tegenstrijdig, volgens de Groningse overheden. Zo is onduidelijk of alle productieclusters of een deel daarvan gestart moeten worden bij een koude periode. De Groningse overheden vinden dat inwoners en zeker omwonenden van de clusters duidelijkheid mogen verwachten van de overheid. De regio heeft hierop ook aangedrongen in de zienswijze.

Juridische procedure

Naast het beroep bij de Raad van State vraagt de regio ook een voorlopige voorziening aan bij de voorzieningenrechter, omdat de winter waarschijnlijk al voorbij is voordat een beroepsprocedure bij de Raad van State wordt behandeld.

Naast deze juridische procedure brengt de regio in een brief aan staatssecretaris Vijlbrief voor de regio belangrijke punten onder de aandacht op het gebied van eventuele gaswinning, veiligheid, seismiciteit, versterking, schade en maatschappelijke ontwrichting.

De beroepsprocedure wordt gestart door de provincie Groningen, de gemeenten Midden-Groningen, Het Hogeland, Eemsdelta, Groningen, Oldambt, Westerkwartier, Veendam, Stadskanaal, Pekela en Westerwolde, Veiligheidsregio Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s.