Nieuws

Groningse PvdA-kandidaat lanceert jongerenplan: lagere huren en hoger minimumloon

De Groninger Julian Bushoff en negen andere twintigers op de PvdA-lijst voor de Tweede Kamer presenteren vandaag met Lilianne Ploumen een plan voor de toekomst van de jongste generatie. Ze pleiten onder andere voor lagere huurprijzen en een verhoging van het minimumloon.


Leestijd: 2 minuten

Groninger (25) neemt zetel in Tweede Kamer in van Khadija Arib
Groninger (25) neemt zetel in Tweede Kamer in van Khadija Arib

“Onze generatie loopt het risico het slechter te krijgen dan de generatie van onze ouders. Jongeren missen behalve hun vrijheid ook perspectief”, stelt Bushoff. In het plan staan zeven punten cruciale punten voor jongeren en studenten. 

Lilianne Ploumen: “Jonge mensen verdienen een eerlijke kans op een woning, een goede baan met een normaal contract en een goed salaris. Goed dat onze jonge kandidaten op de lijst de handen ineenslaan om aandacht te vragen voor de problemen waar jonge mensen tegenaan lopen. Jong en oud moeten samen opstaan tegen ongelijkheid.” 

Gratis huurcheck en lagere huren
De jonge kandidaten van de PvdA willen onder andere een huurcheck voor alle jongerenhuisvesting. Daarom stellen de PvdA jongeren voor dat alle jongeren gratis de huurprijs van hun kamer of woning kunnen laten checken. Jongeren betalen gemiddeld 100 euro per maand te veel aan huur. Bushoff: “Nu zie je dat huisjesmelkers over de rug van jongeren stinkend rijk worden. Wij stellen lagere huren voor, en willen dat doen door het reguleren van de vrije huursector en gratis huurcheck voor alle jongeren. We schaffen de vrije marktwerking af in de vrije huursector. Net als nu in de sociale huursector gaat de overheid de maximale huurprijzen voor woningen bepalen.” 

Minimumloon van 5 naar 14 euro
Ook wil Bushoff dat het minimumloon van achttienjarige stapsgewijs naar 14 euro – gaat, in plaats van de vijf euro nu. “Een boodschappenmandje met een brood, beleg en een biertje is voor jongeren namelijk net zo duur als voor ieder ander. Vijf euro loon per uur is een fooi, geen fatsoenlijk salaris. Door het minimumloon omhoog te gooien krijgen jonge studenten het loon waar ze recht op hebben.”

Julian Bushoff is fractievoorzitter van de gemeenteraadsfractie van de PvdA. Hij staat als negende op de kieslijst en hij maakt dus een goede kans om in de Tweede Kamer te komen. Bushoff is een van de tien twintigers op de lijst voor de PvdA bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. De groep noemt zichzelf de #PvdANextGen en wil op die manier een vuist maken in de Tweede Kamer voor de toekomst van jongeren. Het plan van de jonge PvdA’ers is online gepresenteerd en kan door alle jonge en oudere mensen worden ondersteund.