Nieuws

Groningse Statenfracties pleiten voor provinciale vervoersbedrijven

De provinciale fracties van SP, PvdA en GroenLinks dienden dinsdag schriftelijke vragen in over de toekomst van Arriva en Qbuzz in de provincie Groningen. De partijen willen weten of mogelijk is dat de provincie weer zelfstandig uitvoering geeft aan bus- en streekvervoer.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Arriva
Foto | Arriva

De fracties dienen deze vragen gezamenlijk in naar aanleiding van berichtgeving omtrent ontwikkelingen bij zowel Arriva als bij Qbuzz. Zo heeft Deutsche Bahn kenbaar gemaakt dat zij voornemens is Arriva Group te verkopen aan I Squared Capital. Qbuzz is daarnaast onderdeel van een Italiaans staatsbedrijf, en de regering van de Italiaanse premier Meloni wil een groot deel van de staatsbedrijven deels of helemaal privatiseren.

De mogelijke verkoop van Arriva baart de indienende partijen zorgen, omdat het vervoersbedrijf dan in handen komt van een bedrijf dat een stevig rendement voor investeerders wil hebben. De SP, PvdA en GroenLinks zijn van mening dat het OV een publieke voorziening is.

De partijen willen van het College weten wat er contractueel is afgesproken over een eventuele overname door een andere partij en wat de verkoop van Arriva op de korte en lange termijn betekent voor het treinvervoer in Groningen. Daarnaast willen de fracties weten of de provincie ooit van Deutsche Bahn een aanbod heeft gekregen om Arriva Personenvervoer Nederland over te nemen en of het een mogelijkheid is dat de provincie weer zelfstandig uitvoering geeft aan bus- en streekvervoer.

De SP, PvdA en GroenLinks vinden dat de onrust die nu ontstaat bij Arriva en Qbuzz, voor medewerkers en reizigers, voorkomen kan worden door commerciële bedrijven uit het publieke domein te weren en weer te komen tot provinciale vervoersbedrijven.