Nieuws

Groningse studenten in actie voor hogere basisbeurs

Studenten voeren woensdag op meerdere plekken in de stad actie voor het verhogen van de basisbeurs. Ook op andere locaties in het land voeren studentenbonden actie. “Studenten hebben juist meer financiële ondersteuning nodig.”


Leestijd: 1 minuut

Foto | Marketing Groningen
Foto | Marketing Groningen

Aan de gebouwen van de Hanze en de RUG hangen woensdag banners met de slogan ‘Goed onderwijs begint bij een goede basisbeurs’. Met roze banners vraagt de Groninger Studentenbond (GSb) aandacht voor de krimpende portemonnee van studenten.

Onlangs publiceerde het Nibud dat uitwonende studenten er gemiddeld met 6.6% op achteruit gaan qua koopkracht. “De koopkrachtmaatregel is dan wel afgeschaft, de inflatie niet,” aldus Jitske Wielers, voorzitter van de GSb. “De rekensom komt nu gewoon niet meer uit, behalve als je hele lieve rijke ouders hebt.”

Niet alleen de hoogte van de basisbeurs houdt de studenten bezig, ze voeren de komende tijd ook actie tegen de aangekondigde langstudeerboete. “Studenten lopen niet uit omdat ze lui zijn, maar omdat ze niet anders kunnen. Zonder te werken kom je niet meer rond,” zegt Jitske. Studenten in Nederland werken het meest naast hun opleiding van alle studenten in Europa. 88% van de studenten werkt gemiddeld 15 uur naast hun opleiding. “De overheid moet studenten daarom financieel steunen bij het afronden van hun opleiding, niet afstraffen!”

De LSVb organiseert op 18 oktober om 12:00 in Den Haag een protest tegen de langstudeerboete, maar ook voor het verhogen van de basisbeurs. De lokale acties richten zich op universiteiten en hogescholen. “Ook hogescholen en universiteiten moeten erkennen dat de druk op studenten te groot is. Alleen als het hele land meedoet, kunnen we Den Haag bereiken.”