Nieuws

Groningse viroloog: “corona wordt mild verkoudheidsvirus”

Het coronavirus, dat de wereld al bijna twee jaar in zijn greep houdt, wordt uiteindelijk een mild verkoudheidsvirus. Dat zegt viroloog Ab Osterhaus in de Telegraaf. Ook zijn collega Bert Niesters, verbonden aan het UMCG, is ervan overtuigd dat er echt licht het einde van de tunnel is: als het grootste deel van de bevolking immuniteit heeft opgebouwd, is volgens beide virologen een jaarlijkse Covid-prik alleen voor de meest kwetsbare personen voldoende ter bescherming.


Leestijd: 1 minuut

De huidige maatregelen blijven daarmee niet voor altijd nodig, stellen de virologen.
“Het probleem is alleen dat we niet goed weten tot wanneer de pandemie aanhoudt. Maar zeker is dit: van de pandemie komen we af, al geldt dat niet voor het virus. Dat zal straks blijven rondwaren als een mild verkoudheidsvirus”, zegt Osterhaus.

"Pandemie duurt zo'n twee jaar"

Zijn Groningse collega Bert Niesters benadrukt dat een pandemie doorgaans ongeveer twee jaar duurt. Dat bewezen ook eerdere pandemieën, zoals de Mexicaanse griep, dat inmiddels een mild virus is geworden. “Nu zijn we bezig met vaccineren en daardoor krijgen we antistoffen. Maar niet alleen daardoor; het Covid-19 virus zal af en toe lokaal weer oplaaien en dan maakt de bevolking weer antistoffen aan."

"Wie voor de tweede of derde keer besmet raakt met Covid-19, zal merken dat het ziektebeeld milder gaat verlopen. Mensen die geen vaccin hebben genomen zullen vroeg of laat Covid-19 krijgen, waardoor de groepsimmuniteit verder toeneemt.”

Volgens de virologen zal het uiteindelijk zo zijn dat alleen de meest kwetsbare groepen nog gevaccineerd zullen worden. Want voor deze groepen kan het virus, net als het griepvirus, nog dodelijk zijn.

Grootschalige evenementen

Niesters verwacht dat er in de toekomst weer gewoon grootschalige evenementen zullen plaatsvinden. Maar zover is het nog niet. Osterhaus: „Er zijn nog steeds twee miljoen mensen in Nederland niet gevaccineerd. Als daarvan, bij een volgende opleving, ineens tien procent besmet raakt en het ziekenhuis bereikt, dan is dat een problematische situatie. Dus hoewel ik de protesten begrijp, we zijn er nog niet. En we moeten wijzen op solidariteit: laat je vaccineren, zodat we dit als groep sneller achter ons kunnen laten.”