Nieuws

Groningse waterschappen sturen dieselpomp, reddingvesten en waadpakken naar Oekraïne

De waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest sturen materieel naar Oekraïne, naar het gebied dat is ondergelopen als gevolg van de verwoeste Kachovka-stuwdam. Het gaat onder andere om een grote dieselpomp, die in Groningen nog werd ingezet bij de wateroverlast in 1998.


Leestijd: 1 minuut

De waterschappen geven met hun actie gehoor aan het verzoek van de Europese Unie en het ministerie van Buitenlandse Zaken (BUZA) om materiële hulp te bieden aan Oekraïne.

Hunze en Aa’s laat weten een grote dieselpomp te leveren. De motorpomp staat al een tijd stil: de laatste keer dat de pomp gebruikt werd was in 1998 om de Onnerpolder leeg te pompen.

Waterschap Noorderzijlvest heeft toegezegd vijftig waadpakken, veertien reddingsvesten en ongeveer 200 meter aan box barriers (waarmee je tijdelijk water tegen kunt houden) te doneren.

Verwoeste Kachovka- stuwdam

Een drie kilometer lange stuwdam in de Oekraïense rivier de Dnipro is verwoest, waardoor een groot gebied onder water komt te staan. Tienduizenden mensen zijn of moeten worden geëvacueerd. In heel Europa wordt noodhulp georganiseerd, waaronder in Nederland.