Nieuws

Grote Markt bijna klaar voor bomen; slim bewateringssysteem

De Grote Mark ziet er momenteel uit als een enorme zandbak. De oude markt wordt namelijk in gereedheid gebracht voor de komst van bomen. Het planten van die bomen is niet even een kwestie van een kuil graven, daar modder in storten en een boompje planten. Nee: er wordt gewerkt aan een ingenieus systeem om de bomen ook tijdens droogte van water te voorzien. Maar wanneer staan de bomen er?


Leestijd: 1 minuut

Het zal niet lang meer duren voor de bomen er zijn. De eerste boom staat er zelfs al. Deze werd maandag 13 maart j.l. geplant. Dat was een ‘gewone’ Plataan van ongeveer elf meter hoog. In totaal komen er 33 nieuwe bomen op de Grote Markt. De andere bomen worden komend najaar geplant, dus over enkele maanden.

Klimaat

Met het planten van de bomen op de Grote Markt speelt de gemeente Groningen in op de klimaatopgave van deze tijd. In de zomers kan het nu namelijk behoorlijk warm worden op het plein. De bomen die op de Grote Markt komen te staan, brengen verkoeling met zich mee. Ook komen er zitplekken onder de bomen, zodat bezoekers lekker in de schaduw kunnen zitten, zo laat de gemeente Groningen weten.

Bewateringssysteem 

Onder de boom zit een ondergronds bewateringssysteem dat ervoor zorgt dat de boom ook in droge tijden voldoende water krijgt. Met het systeem wordt regenwater van de daken van omliggende gebouwen, zoals die van het Stadhuis en het Goudkantoor, naar de bomen geleid.

Meer informatie over dit bewateringssysteem: klik hier.