Nieuws

Grote Markt terug in de tijd; opmerkelijk doek van vooroorlogse situatie in Kreupelstraat

Hoe zou de Grote Markt er vroeger uit hebben gezien? Nou, zo dus! In de doorgang naar de Kreupelstraat hangt komende dagen een groot doek, met daarop een afbeelding van hoe de situatie voor de oorlog was. Tegelijkertijd is de Grote Markt komende dagen busvrij. Het gaat om een proef: de gemeente wil inspiratie opdoen voor de herinrichting van de Grote Markt, die komende jaren gaat plaatsvinden.


Leestijd: 2 minuten

De situatie in 1942 (Foto: De Oude Doos).
De situatie in 1942 (Foto: De Oude Doos).

Over een paar jaar verdwijnen de bussen uit de binnenstad en dus ook van de Grote Markt. Komende dagen kunnen binnenstadbezoekers alvast ervaren hoe dat is. De bussen worden omgeleid.

Om te laten zien hoe de Grote Markt er vroeger uit zag, is in de opening van de Kreupelstraat een ‘gevel’ opgetrokken van doek en steigers. Het doek bevat een verbeelding van de situatie van voor de oorlog. Hiermee wil de gemeente laten zien dat deze opening in de bebouwing mogelijk op termijn weer een nieuwe invulling kan krijgen.

Fietsroutes getest
Er worden deze week ook verschillende fietsroutes getest. Vandaag, woensdag, van 12.00 tot 18.00 uur rijden fietsers in twee richtingen door de Gelkingestraat. Zij kunnen voor het Stadhuis langs het plein op en in noordelijke richting fietsen richting de Ebbingestraat. Er wordt ter plaatse op het plein een tijdelijke fietsroute gemarkeerd. De Oosterstraat is enkel voor voetgangers toegankelijk. Dit geldt ook voor het asfalt aan de oostzijde van de Grote Markt.

Op donderdag van 12.00 tot 18.00 uur mogen fietsers in twee richtingen door zowel de Gelkingestraat als de Oosterstraat. De oostkant van de Grote Markt is net als op woensdag alleen bestemd voor voetgangers. De fietsroute vanuit de Gelkingestraat voor het stadhuis langs richting de Oude Ebbingestraat geldt donderdag ook, maar daar komt nog een route bij vanuit de Oosterstraat, diagonaal richting de Oude Ebbingestraat.

Op vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur rijden fietsers in twee richtingen door de Oosterstraat. Deze middagen is de Gelkingestraat voetgangersgebied. Fietsers fietsen aan de oostkant het plein over, net als nu het geval is.

Voor alle vier dagen geldt dat auto’s, bussen en ander gemotoriseerd vervoer tussen 12.00 en 18.00 uur zoveel mogelijk uit deze straten worden geweerd. Buiten deze uren functioneren de straten als normaal.

Dit was de situatie in 1898.
Dit was de situatie in 1898.
De situatie in 1942 (Foto: De Oude Doos).
De situatie in 1942 (Foto: De Oude Doos).
De situatie voor de oorlog, met rechts, aan de oostwand, het Scholtenshuis
De situatie voor de oorlog, met rechts, aan de oostwand, het Scholtenshuis