Nieuws

Grote zorgen om woonruimte internationale studenten Groningen

De organisatie "Shelter Our Students" (S.O.S.) is gestart met het opvangen van dakloze internationale studenten in Groningen. Reden hiervoor is dat de eerste twee noodopvanglocaties voor internationale studenten vol zitten. De eerste studenten zijn inmiddels aan hun host gekoppeld.


Leestijd: 1 minuut

Grote zorgen om woonruimte internationale studenten Groningen
Grote zorgen om woonruimte internationale studenten Groningen

S.O.S. is opgericht omdat diverse studentenorganisaties, waaronder ROOD Groningen, GSb, Lijst Calimero, DAG, en JS, verwachten dat de noodopvang niet genoeg zou zijn voor alle aankomende eerstejaars internationale studenten. Die verwachting lijkt nu uit te komen.

Vrijdag werd namelijk bekend dat de noodopvanglocaties bij Martinihouse (foto boven) en The Village vol zitten. Alleen de gereserveerde bedden in het Bud Get Hostel hebben nog plek. Als zowel de hostels, hotels als de noodopvanglocaties vol zitten, is er een grote kans dat studenten geen dak boven hun hoofd hebben. Momenteel zijn er vijf keer zo veel aanmeldingen van studenten dan slaapplekken.

Niks geregeld

“Het is echt essentieel dat mensen zich aanmelden als host. We móeten voorkomen dat deze mensen dakloos worden”, zegt woordvoerder Marinus Jongman. “Tot nu toe is er niks voor deze studenten geregeld en dreigen ze op het station te moeten slapen.”

Van bijna tweehonderd aankomende studenten verzamelde S.O.S. de gegevens van het moment waarop ze naar Groningen komen. Uit die informatie blijkt dat de piek van de instroom dit weekend en begin volgende week ligt.

“Met de noodopvang die vrijwel vol zit en de kleine hoeveelheid bedden die wij nu kunnen bieden houd ik m’n hart vast.”

Uitbreiding noodopvang

Veel studenten die naar Groningen komen overnachten eerst in hostels of hotels. Uit een rondgang langs ruim twintig hostels of hotels blijkt volgens S.O.S. dat die vol of vrijwel vol zitten. “Studenten kunnen straks echt nergens heen. Er moeten meer slaapplekken geregeld worden. Bij ons, door meer hosts te krijgen, of via een uitbreiding van de noodopvang”, aldus Jonkman.