Nieuws

Hallo Winter: eerste matige vorst (-6,6 graden) gemeten in Eelde

De eerste matige vorst van deze winter is gemeten in Eelde. Dat meldt weer.nl. In Eelde werd het afgelopen nacht om 01.00 uur al een temperatuur van -5,1 graden gemeten. Later in de nacht was het zelfs -6,6 graden. Door de koude nacht kan het vanochtend in Groningen glad zijn.


Leestijd: 1 minuut

Hallo Winter: eerste matige vorst (-6,6 graden) gemeten in Eelde
Hallo Winter: eerste matige vorst (-6,6 graden) gemeten in Eelde

Om te kunnen spreken van matige vorst moet de temperatuur op minstens één van de KNMI-weerstations dalen tot onder -5 graden. Op meerdere plekken in het noordoosten en oosten kwam de temperatuur ruim onder het vriespunt uit. Toch was Eelde de enige plek met matige vorst: zowel Leeuwarden als het Gelderse Hupsel noteerden exact -5,0 graden als minimumtemperatuur, en kwamen daarmee slechts een tiende graad tekort, aldus weer.nl.

De eerste matige vorst ergens in het land valt laat, gemiddeld gebeurt dit namelijk al op 1 december.  De laatste keer dat het ergens in het land tot matige vorst kwam was op 7 maart dit jaar. Toen daalde de temperatuur in het Gelderse Deelen naar -6,6 graden en ook elders in het zuiden en oosten werden temperaturen onder -5 graden gemeten.

Vorig jaar viel de eerste matige vorst mooi op tijd op 29 november. Het werd toen in Twenthe het koudst met -6,2 graden. In de winter van 2020 moesten we uitzonderlijk lang wachten tot 21 januari, toen werd het in Maastricht -5,4 graden. Alleen in 2007, 1983 en 1975 moest langer worden gewacht op de eerste matige vorst in ons land.