Nieuws

Hitte op komst: waar kan je veilig zwemmen in en rond Groningen?

Het wordt heet de komende dagen. Waar het kwik vandaag de 29 graden aantikt, zal dat morgen waarschijnlijk 34 graden zijn, en woensdag weer 29. Tijd voor verkoeling dus, maar waar kan je in en rond de stad veilig zwemmen?


Leestijd: 1 minuut

Veilig zwemmen bij de Hoornseplas, Hoogkerk en het Stadsstrand

Op de meeste plekken rond Groningen kan je gelukkig gewoon veilig zwemmen. Zo is het water bij het Stadsstrand, de Ruskenveense plas (Hoogkerk), de Hoornseplas, Meerstad en het Grunopark ‘in orde’, volgens zwemwater.nl. Dat houdt in dat u er veilig kunt zwemmen. Voor het water bij de Hoornseplas, Meerstad en het Grunopark geldt zelfs waterkwaliteit ‘uitstekend’. Bij het Stadsstrand is dat ‘goed’ en bij de Ruskenveense plas ‘aanvaardbaar’.

Negatief zwemadvies zuidoostzijde Paterswoldsemeer

Voor zwemlocatie De Lijte (aan de zuidoostzijde van het Paterswoldsemeer) geldt sinds 15 juni 2022 een negatief zwemadvies vanwege blauwalgen. Er is een grote kans op huidirritatie en maag- en/of darmklachten. 

Waarschuwing voor Kardingerplas

Voor recreatieplas Kardinge geldt vanaf 5 juli 2022 een waarschuwing voor blauwalgen. Dat is niet per se een negatief zwemadvies, maar er is wel kans op huidirritatie en maag- en/of darmklachten.

Controle zwemwater

Tijdens het badseizoen in Nederland, van 1 mei tot 1 oktober, worden de officieel aangewezen zwemplekken regelmatig onderzocht op verontreinigingen. Het meetpunt ligt op de plaats waar de meeste zwemmers worden verwacht óf waar het risico op verontreiniging het grootst is. Alle locaties worden minstens één keer per maand onderzocht en de locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit hebben eens in de twee weken. Kijk voor de meest actuele informatie op Zwemwater.nl.

Zwembaden

Naast zwemmen in oppervlaktewater, kan je natuurlijk ook gewoon naar een zwembad gaan. Daarvoor kan je terecht bij de Papiermolen en Sportcentrum Kardinge.

Bron: Zwemwater.nl
Bron: Zwemwater.nl