Nieuws

Hoge energiekosten: UMCG zet thermostaat een graadje lager

Op de kantoren van het UMCG staat de thermostaat een graadje lager. Het is een van de maatregelen van het ziekenhuis om energie te besparen. Door de hoge energieprijzen vallen de energiekosten voor het UMCG dit jaar drie tot vier keer hoger uit, zo blijkt uit het Jaarverslag 2021.


Leestijd: 1 minuut

Het UMCG is daarmee 15 tot 20 miljoen euro meer kwijt aan energie, zo zei Henk Snapper, vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van het UMCG, tegen RTVNoord. Aangezien de winst over 2021 10 miljoen euro was, is het ziekenhuis gedwongen in te zetten op energiebesparing om niet in de rode cijfers te belanden.

Zo staat in de kantoren dus de thermostaat een graad lager. Maar ook zet het UMCG in op verduurzaming van gebouwen en minder gebruik van grondstoffen en materialen. Daarnaast zijn in het UMCG meer dan twintig Green Teams actief die verduurzaming op de afdeling stimuleren.

Uit het Jaarverslag blijkt verder dat er vorig jaar 657 Covid-19 patiënten in het UMCG zijn opgenomen. Daardoor werd veel reguliere zorg uitgesteld. Dit jaar wordt vol ingezet op het wegwerken van de wachtlijsten. “Dat vraagt extra inzet van medewerkers waar dat mogelijk is en zorgvuldige aandacht voor een optimale planning om ontstane wachtlijsten te kunnen wegwerken”, aldus het ziekenhuis.