Nieuws

Hogere zorgkosten rondom industrie Delfzijl; provincie wil vervolgonderzoek

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt omwonenden van chemiepark Delfzijl hogere zorgkosten hebben dan gemiddeld. De provincie Groningen laat in een reactie weten de bevindingen aanleiding te vinden voor vervolgonderzoek.  


Leestijd: 1 minuut

Voor het onderzoek heeft RTL Nieuws open data gebruikt van gedeclareerde zorgkosten per 3-cijferige postcode. Ze keken daarbij naar kosten voor de apotheek, medisch specialistische zorg, hulpmiddelen, ziekenvervoer en grensoverschrijdende kosten.

RTL Nieuws ontdekte dat in dertien gebieden waar zware industrie is gevestigd, waaronder Delfzijl en de omgeving van Nedmag in Veendam, en mensen zich als gevolg daarvan zorgen maken over hun gezondheid ook hogere zorgkosten worden gemaakt. Of de hoge zorgkosten in die gebieden veroorzaakt worden door activiteiten van industrie, zoals bij Tata Steel eerder werd aangetoond, is op basis van het onderzoek niet te zeggen, stelt RTL Nieuws.

Toch vindt de provincie Groningen dat er nader onderzoek nodig is. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken namens het college: “De signalen vanuit het onderzoek van RTL Nieuws nemen we serieus. De gezondheid van Groningers staat al onder druk, het verbeteren van de gezondheid heeft dan ook blijvend aandacht nodig. Een direct verband met de industrie is nu niet aan te tonen, maar wij vinden dit aanleiding voor verder onderzoek en stimuleren ook dat dit gebeurt.”

Naar aanleiding van het onderzoek van RTL Nieuws heeft de provincie Groningen contact opgenomen met RIVM en GGD. Zij kijken naar de mogelijkheden van vervolgonderzoek.