Nieuws

Honderd asielzoekers van Ter Apel naar Zuidbroek gebracht

Ook donderdagavond was er onvoldoende opvangplek in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Honderd mensen zijn daarom met een bus naar de Eurohal in Zuidbroek gebracht.


Leestijd: 1 minuut

Dat meldt Dagblad van het Noorden. In de Eurohal in Zuidbroek is crisisnoodopvang geregeld voor honderd asielzoekers. Met behulp van deze opvang verwacht het het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dat er voor de nachtinstroom in Ter Apel verder voldoende plekken beschikbaar zijn.

De opvang in Ter Apel zit overvol. Elke avond is het spannend of er voldoende bedden beschikbaar zijn voor de asielzoekers die net arriveren in Nederland en zich moeten aanmelden in Ter Apel. Afgelopen dinsdagnacht leidde dat er in eerste instantie toe dat mensen buiten op straat moesten slapen. Uiteindelijk konden ze terecht in de wachtruimte van het IND.

Het COA en ook staatssecretaris Van den Burg verwachten dat het in ieder geval deze week nog wel zo blijft. Een structurele oplossing voor het tekort aan opvangplekken is nog niet gevonden, waardoor steeds beroep gedaan moet worden op crisisnoodopvang. Vooral in de avond en de nacht ontstaan problemen omdat de nachtopvang volloopt. 

De provincie Groningen pleit voor een tweede aanmeldcentrum, en ook meer opvanglocaties. Ze wijzen daarbij ook op de verantwoordelijkheid van andere gemeenten in Nederland.