De personeelsleden zijn dinsdagmiddag ingelicht over het besluit. De vakbonden moeten nog akkoord, maar de voorgenomen verhuizing vindt plaats in 2026. Per 31 december sluit de locatie in Groningen. Niet alleen het kantoor maar ook de volledige productie gaat naar Gent.
De 29 medewerkers verliezen hoogstwaarschijnlijk hun baan. “Helaas betekent dit plan dat voor alle 29 werknemers die nu werkzaam zijn in de locatie in Groningen het werk daar zal stoppen”, meldt Hooghoudt in een verklaring. “Met iedere werknemer zal individueel worden overlegd over wat dit concreet betekent voor zijn of haar positie en of herplaatsing eventueel mogelijk is. De eerlijke verwachting is dat het voor de meeste werknemers zal betekenen dat de arbeidsovereenkomst zal worden beëindigd.”
Hooghoudt heeft een aantal lastige jaren achter de rug, met vorig jaar nog een reorganisatie. Eerder dit jaar werden alle aandelen van het familiebedrijf verkocht aan La Martiniquaise, een wereldwijd werkend concern met 3700 werknemers. Toen werd nog de belofte gedaan dat Hooghoudt in Groningen zou blijven. Dat het bedrijf nu toch verhuist was noodzakelijk voor het voortbestaan van het merk.
“De intentie was om het merk Hooghoudt verder op locatie te versterken”, zegt Lieven Stevens, managing director La Martiniquaise Benelux. “Helaas bleek na intensieve evaluaties van de bedrijfsvoering, dat door sterk gedaalde volumes de locatie in Groningen niet langer rendabel te maken is. Hoewel deze stap noodzakelijk is voor de continuïteit van het merk Hooghoudt, realiseren we ons hoe ingrijpend dit besluit is voor onze medewerkers in Groningen en de lokale gemeenschap. ”
Logo Hooghoudt op de Grote Markt blijft
Het grote logo op het dak van Vindicat aan de Grote Markt blijft behouden. Ook de samenwerking met lokale partners blijft.
Het familiebedrijf werd in 1888 opgericht door bakker Hero Jan Hooghoudt en was jarenlang gevestigd in een oud pand in de Groningse binnenstad. Eind vorige eeuw verhuisde de distilleerderij naar een modern complex aan de Hooghoudtstraat. Bij het 100-jarig bestaan werd het bedrijf Koninklijk.