Nieuws

Horeca Groningen: verlenging maatregelen is ‘bittere pil’

“Een bittere pil”. Zo noemt Irene van der Velde van KHN Groningen het besluit van het kabinet om de coronamaatregelen te verlengen tot 14 januari. Dat betekent dat restaurants en cafés uitgerekend in de drukste maand van het jaar om 17.00 uur de deuren moeten sluiten. “Ondernemers zien de geplande kerstborrels en kerstdiners in rook opgaan.”


Leestijd: 1 minuut

Horeca Groningen: verlenging maatregelen is ‘bittere pil’
Horeca Groningen: verlenging maatregelen is ‘bittere pil’

Nee, een verrassing was de verlening niet, zegt Van der Velde. Zuur, dat wel. “De horeca is keer op keer de sector waar de hardste klappen vallen. Dus dat de horeca opnieuw geraakt wordt, verbaast me niet. Maar voor de ondernemers, die al zoveel voor hun kiezen hebben gehad, is het wel een enorme teleurstelling.”

Het moment kon ook niet ongelukkiger: uitgerekend november en december zijn, met alle borrels en kerstdiners, voor horeca de drukste periode van het jaar. “Je ziet ook nu weer dat ondernemers veerkrachtig en creatief zijn, en op zoek gaan naar mogelijkheden om toch nog wat te verdienen”, zegt Van der Velde. Ze wijst als voorbeeld op uitgebreide lunches, en kerst- en maaltijdboxen. “Een druppel op de gloeiende plaat.”

Weinig vertrouwen

De voorzitter ziet het steeds meer: ondernemers hebben weinig vertrouwen. Weinig vertrouwen in de toekomst, in het kabinet, en soms ook: in een goede afloop. “Er is geen perspectief, en de maatregelen en gemiste inkomsten eisen meer en meer hun tol”, weet ze. Sommige horecaondernemers zijn al technisch failliet. Veel financiële verplichtingen zoals belastingen, BTW-afdracht en pandhuur, hebben de ondernemers voor zich uit kunnen schuiven. “Maar die schulden zullen een keertje afgelost moeten worden”, aldus Van der Velde. “Ondanks de ondersteuning als TVL draaien ondernemers nog steeds op voor een deel van de vaste lasten. De rek is er een keer uit.”