Nieuws

‘Horeca om 22.00 uur dicht, maximaal dertig personen in een ruimte en geen publiek bij sportwedstrijden’

Het kabinet maakt maandagavond nieuwe strengere coronamaatregelen bekend. Verschillende media gebruiken informatie van ingewijden. Die laten weten dat in het hele land de horeca om 22.00 uur dicht zou moeten. Bij sportevenementen – zowel topsport als amateursport – zou geen publiek meer welkom zijn en de sociale contacten worden verder beperkt.


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe maatregelen: horeca en cultuur open tot 22.00, quarantainebeleid versoepeld
Nieuwe maatregelen: horeca en cultuur open tot 22.00, quarantainebeleid versoepeld

De maatregelen worden landelijk afgekondigd. Ze zijn ook strenger dan de maatregelen die sinds zondagavond van kracht waren in het ‘zorgelijke’ Groningen. 

Zo zou je thuis nog maar vier mensen mogen ontvangen, terwijl dat er nu nog zes zijn. In publieke ruimtes mogen nog maar dertig mensen samenkomen en buiten komt het maximum op vijftig personen te liggen. Wel zou er een ontheffing mogen komen voor grote zalencomplexen. 

Het kabinet wil dat we weer meer gaan thuiswerken en werkgevers die mensen naar kantoor halen kunnen zelfs gesloten worden. In supermarkten moet het gebruik van een winkelwagentje weer verplicht worden. 

Het is nog niet helemaal duidelijk of er ook een mondkapjesplicht komt voor openbare ruimtes. Ingewijden hinten vooral op een mondkapjesplicht voor mensen met een contactberoep. 

Weer bijna 3.000 besmettingen
Het RIVM maakte maandag bekend dat er in een etmaal weer 2.914 besmettingen bij zijn gekomen. Zes patiënten zijn overleden. Het aantal ziekenhuisopnames nam toe met 38. Volgens ziekenhuisdirecteur Ernst Kuipers (Erasmus) liggen er nu zo’n 660 corona patiënten in het ziekenhuis, waarvan 142 op de IC. Op het hoogtepunt in het voorjaar lag dat aantal op 4.000. “De aantallen patiënten in het ziekenhuis zijn nu hoger dan op het moment in maart een lockdown werd afgekondigd”, aldus Kuipers in een persconferentie. 

Persconferentie
Maandagavond om 19.00 uur is er een persconferentie van het kabinet waarin ze bekend maken welke maatregelen precies worden genomen. De maatregelen zouden vervolgens dinsdag om 18.00 uur ingaan, aldus ingewijden.