Nieuws

Hunze en Aa’s stelt dijkbewaking in, ook coupures in Delfzijl gaan dicht

Waterschap Hunze en Aa’s start komende nacht met bewaking van de zeedijken. Ook gaan de coupures in Delfzijl donderdagmiddag dicht. Door de vele regen die er komende dagen is voorspeld staat er veel water in sloten en kanalen. Tegelijkertijd staat ook de wind ongunstig waardoor ook het zeewater hoog staat. Daardoor kan er minder water naar zee worden afgevoerd.


Leestijd: 1 minuut

Dijkbewaking

De verwachting is dat vrijdagmorgen om 6.30 uur de hoogste stand van 4 meter op zee wordt bereikt. Het is volgens Hunze en Aa’s daarom nodig om komende nacht al te starten met dijkbewaking. Medewerkers van het waterschap gaan zowel komende nacht voor de piek als morgenochtend de zeedijk inspecteren op schade. Ook zullen vanmiddag de dijkcoupures in Delfzijl uit voorzorg gesloten worden.

Voorspelling komende dagen

Door de hoge waterstanden op zee kan er komende dagen vermoedelijk drie of vier keer niet gespuid worden. Daarna volgen zoals het nu lijkt, matige spuibeurten. Komende dagen valt er dagelijks zo’n 10 millimeter regen. Op basis daarvan is de verwachting dat de waterstanden in kanalen gaan stijgen tot  0,95 á 1 meter boven NAP.

Om extra water te kunnen afvoeren is zeegemaal Rozema in Termunterijl ingezet. En ook de Kleine Zeesluis van Rijkswaterstaat is ingezet.

Ook worden donderdag uit voorzorg op vijf plekken langs het Winschoterdiep mobiele keringen geplaatst. Dit is een rij met vastgeschroefde palen waartussen aluminium planken geschoven worden. Bij een aantal bedrijven zoals scheepswerven langs het Winschoterdiep is de kade lager. Daar wordt gewerkt met mobiele keringen wanneer er hoogwatersituaties zijn. Deze mobiele keringen kunnen binnen enkele uren opgezet worden en voor waterveiligheid zorgen.