Nieuws

Partnerbijdrage

“Ik hoop dat ik écht iets kan betekenen” 

Dat je gezamenlijk nog zoveel kunt doen om energiearmoede tegen te gaan, had Esther Siebring niet gelijk verwacht. Dat haar baan bij de gemeente Groningen allesbehalve saai is verraste haar misschien nog wel meer. “Ik was daar toch een beetje bang voor. Maar ik krijg veel vrijheid om dingen uit te proberen die nog niet eerder zijn gedaan.”


Leestijd: 2 minuten

Het lijkt haast wel de omgekeerde wereld. Esther werkte voor een commercieel bedrijf, maar vond het vaak lang duren voor ze resultaat zag. Dat demotiveerde haar. Ze besloot daarom bij de gemeente Groningen te werken aan projecten die energiearmoede tegengaan. “Tijdens mijn sollicitatie hoorde ik dat deze projecten een kortere looptijd hadden, dat sprak mij aan”, vertelt Esther.  

Energierekening omlaag 

“Sinds het stijgen van de energieprijzen zijn er veel mensen die financiële problemen hebben. Samen met mijn collega’s en partners zoals woningcorporaties ontwikkel ik projecten om hen te helpen hun energierekening te verlagen. Soms kunnen mensen met simpele oplossingen veel geld besparen. In andere gevallen ligt het ingewikkelder. Zo werk ik nu aan een project waarbij we huizenbezitters ontzorgen bij de isolatie van hun oude, on-geïsoleerde woning.”  

Dankbaar 

“Het is een uitdaging om iedereen die het nodig heeft te bereiken”, zegt Esther. “Gelukkig zijn er wijken waar we het merendeel van de mensen op een bepaalde manier konden helpen. Ik hoop dat ik écht iets kan betekenen. Laatst bezocht ik iemand in een oude schipperswoning. Deze man was zo dankbaar dat we met hem meedachten over de isolatie van zijn huis. Daar word ik blij van.” 

Veel vrijheid 

“Mijn vorige baan voelde echt als werk. Ik vroeg me wel eens af of ik werken ooit echt leuk zou vinden”, bekent ze. “Nu ga ik zelden met tegenzin aan de slag. Ik krijg veel vrijheid om aan nieuwe projecten te werken. Dingen uit te proberen die niet eerder zijn gedaan. Zolang dit zo blijft zit ik goed op mijn plek. Ik vind het mooi om te werken aan een duurzamer Groningen.”  

Weg gevonden  

Is er dan niets wat ze minder vindt? Lachend; “jawel hoor. Hoewel ik sneller resultaat zie dan ik gewend was, duren sommige dingen juist weer langer. Bijvoorbeeld de voorbereiding van een project. Soms moeten veel mensen hier iets van ‘vinden’. Ik begrijp nu wel beter waarom dat zo is. We besteden geld dat van ons allemaal is. Daar moet je natuurlijk zorgvuldig mee omgaan. Gelukkig vind ik hier steeds beter mijn weg in.”  

Wil jij ook écht iets betekenen voor Groningen? Bekijk de mogelijkheden op werkenbijgroningen.nl.