Nieuws

IMG waarschuwt voor misleidende website schadevergoeding

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) maakt zich zorgen over misleiding door een website-aanbieder bij de aanvraag van een vaste vergoeding. Groningers lijken er een aanvraag te doen bij het IMG, maar dat is niet het geval. Ze moeten naderhand dan 302,50 euro betalen voor iets wat bij het IMG gratis is.


Leestijd: 1 minuut

IMG waarschuwt voor misleidende website schadevergoeding
IMG waarschuwt voor misleidende website schadevergoeding

“Aanvragen van de vaste vergoeding bij IMG is echt heel eenvoudig. Het is zonde om daar bij een andere partij honderden euro’s voor te moeten betalen”, zegt directeur Hans Houdijk van het IMG.

Op de ‘kopiewebsite’ kan je net als bij het IMG een aanvraag doen voor een vaste vergoeding van €5.000. Die website laat op geen enkele manier weten dat het ook rechtstreeks en gratis kan bij het IMG. Door de teksten en door de domeinnaam wordt gesuggereerd dat het een aanvraag bij een officiële instantie betreft. Het IMG heeft vorige week de website-eigenaar gesommeerd te stoppen, maar die gaat nog door.

In een privacy statement op de betreffende website – dat alleen via een link in het aanmeldformulier te vinden is – is te zien dat er een machtiging wordt verstrekt. Wie doorgaat, geeft de eigenaar toestemming om 302,50 euro in rekening te brengen. 

Rechtstreeks en gratis

Sinds 1 november is het bij het IMG mogelijk een schademelding af te handelen op basis van een vaste vergoeding van €5.000. De regeling en de procedure zijn daarbij zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Inmiddels hebben in drie weken tijd bijna 4.000 Groningers die vergoeding zelf, rechtstreeks bij ons aangevraagd.

Het IMG laat weten dat de officiële IMG-website te herkennen is aan het IMG-logo. Een aanvraag doen kan daar rechtstreeks met behulp van DigiD.