‘Soms hoor je van die dingen en dan denk je: “dit kan beter” Waarbij een tegenslag juist een kans vormt en het mes aan twee kanten snijdt. Zo ook het bericht over de V.V. Westerbroek, zij houden moeizaam hun ledenaantallen in stand en het lijkt erop dat het laatste uur heeft geslagen…
Deze club opgericht op 16 oktober 1921 heeft net feestelijk haar 100 jarig bestaan gevierd maar zoals het nu lijkt gaat zij de 105 jaar niet halen. En daarmee doemt het scenario op van lege velden aan de Nevelslaan in Westerbroek, een zee van ruimte met allerlei sportvoorzieningen. Doodzonde als het aan ons ligt.
Niet alleen voor de club maar ook voor het dorp, want wat blijft er nog over. De tennisbanen en de basisschool zijn al uit het dorp verdwenen en zoals het nu lijkt ook de voetbalvereniging. Gelukkig is het dorpshuis er nog maar een voetbalvereniging zorgt voor binding. Zoals men ook zegt sport verbindt.
Maar er liggen juist kansen. Want op een steenworp van Westerbroek ligt het overvolle Sportpark Corpus in de stad Groningen. Hier is naast veel breedtesport verenigingen het trainingscomplex van FC Groningen gevestigd. FC Groningen is één van de parels in onze provincie, welk jongetje of meisje in Groningen dat nu voetbalt droomt niet van een carrière bij FC Groningen?
FC Groningen heeft veel ambities, op het gebied van hun jeugdopleiding. Maar ook in bijvoorbeeld meisjes en vrouwenvoetbal. Door al deze ambities neemt de druk op sportpark Corpus steeds verder toe. Dit terwijl veel breedtesport verenigingen ledenstops hebben omdat er te weinig ruimte op de velden is.
Er liggen kansen voor FC Groningen in het vaak leegstaande sportcomplex in Westerbroek. Want waarom zouden een aantal teams van FC Groningen niet tijdelijk uitwijken naar de velden in Westerbroek. Op deze manier houdt je de voetbalclub Westerbroek in stand door extra kantine-inkomsten en verhuur van de velden en er ontstaat er ruimte op het sportpark in Groningen. En op deze manier krijgen de breedtesport verenigingen op Sportpark Corpus eindelijk wat ademruimte.
Simpelweg door over gemeentegrenzen heen te kijken en samen naar oplossingen te zoeken. Het probleem van de één kan de oplossing voor de ander zijn. Maar er liggen meer kansen, niet alleen in Westerbroek. Want het liefst bouwt FC Groningen een stadion voor het damesvoetbal op Sportpark Corpus, maar ruimte om uit te breiden is er simpelweg niet.. Maar waarom zouden een aantal jeugdteams niet in Westerbroek gaan trainen tot er een definitieve oplossing is. Of bijvoorbeeld de dames niet het Henk Nienhuis Stadion op sportpark de Langeleegte in Veendam als uitvalbasis nemen.
Dus verenigingen en gemeentes, sla de handen in een. Kijk over de gemeentegrenzen heen en zie kansen bij elkaar. Op deze manier verlagen we de druk aan de ene kant en stimuleren we ontwikkelingen aan de andere kant. Want uiteindelijk sta je samen sterker.’
Foto Rik Heiner | Henk Tammens