Volgens het artikel is het de praktijk op veel plekken in Groningen dat mensen wel geld krijgen, maar dat ze geen schade hebben. Ook waar amper bevingen waren, krijgen huiseigenaren in totaal honderden miljoenen euro’s. Er zijn zelfs mensen die vrolijk naar hun buurman roepen: “Wij scoren hoger dan jij! Wij hebben 36.000 euro!”.
In het artikel wordt het voorbeeld genoemd van een bewoner van de villabuurt in Groningen die helemaal geen plannen had oma aardbevingsschade te melden. Maar op zijn sportvereniging kreeg hij als advies om dat toch maar te doen. Hij meldde vervolgens schade bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), omdat hij wel vermoedde dat er drie scheuren in de buitenmuren had. Maar toen een schadeopnemer kwam vond deze 29 scheuren. Binnen drie weken kreeg hij 30.641, 08 euro op zijn rekening overgemaakt.
De krant noemt het opmerkelijk dat delen van het aardbevingsgebied waar de mensen wonen die het zwaarst zijn getroffen, minder geld is uitgekeerd dan aan de randen van het aardbevingsgebied. En in de gemeente Groningen is de uitgekeerde schade hoger dan in aardbevingsgemeenten Midden-Groningen, Eemsdelta en het Hogeland.
Volgens het Instituut Mijnbouwschade Groningen is er soms ook sprake van een ‘buurt-barbecue effect’. Dat houdt in dat wanneer iemand tijdens een barbecue vertelt dat hij succesvol is geweest met het indienen van een claim, de andere straatbewoners dan snel volgen.
Anderzijds zijn er ook straten of wijken waarvandaan minder aanvragen binnen komen. Het IMG schat dat 200.000 adressen zich nog niet hebben gemeld, hoewel zij theoretisch wel schade zouden kunnen hebben. Het IMG is nu begonnen aan een ‘aanbel-actie’ om deze huizen bij langs te gaan, en de bewoners te stimuleren alsnog hun schade te melden, zo schrijft NRC Handelsblad.