Nieuws

Aantal positieve testen dit weekend toegenomen met 85

Het aantal positieve coronatesten in de provincie Groningen is dit weekend toegenomen met 85. Vrijdag kwamen er 29 gevallen bij, terwijl zaterdag het aantal steeg met 34. Op zondag registreerde het Coronadashboard van de Rijksoverheid nog eens 22 nieuwe besmettingen.


Leestijd: 2 minuten

UMCG zoekt vrijwilligers voor onderzoek naar werking boosterprik
UMCG zoekt vrijwilligers voor onderzoek naar werking boosterprik

De stijging van het aantal positieve testen zet flink door. Tussen 2 en 8 september werden 63 nieuwe besmettingen geregistreerd. In afgelopen weekend waren er dus flink meer positieve testen dan in een hele week daarvoor. Voor zover nu bekend, werd niemand in het ziekenhuis opgenomen. 

De aantallen positieve tests en besmettingen lopen in het hele land op. Er bestaat een kans dat er deze week regionale maatregelen worden genomen. Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel zijn die nodig als het aantal besmettingen blijft oplopen. 

Vooral studenten
Uit cijfers van het RIVM blijkt dat de besmettingen veel plaatsvinden onder jongeren en studenten. Die komen nog teveel in contact. Van Dissel stelt voor om de horeca en studentensociëteiten 's avonds laat te sluiten. Ook hint hij op beperkingen van het aantal sociale contacten. 

Vorige week werden zo’n zestien leden van studentenvereniging Navigators positief getest op corona. De gemeente Groningen laat in het Dagblad van het Noorden weten eerst het bron- en contactonderzoek van die besmettingen af te wachten. Dan wordt gekeken of er bij de studentenverenigingen moet worden ingegrepen. 

Volgens RIVM-directeur Van Dissel houdt men zich in de rest van het land ook steeds minder aan de regels. Uit gedragsonderzoek zou blijken dat negen op de tien mensen met klachten nog naar buiten gaat.

De aantallen positieve tests en besmettingen lopen in het hele land op. Er bestaat een kans dat er komende week regionale maatregelen worden genomen. Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel zijn die nodig als het aantal besmettingen blijft oplopen. 

Vooral studenten
Uit cijfers van het RIVM blijkt dat de besmettingen veel plaatsvinden onder jongeren en studenten. Die komen nog teveel in contact. Van Dissel stelt voor om de horeca en studentensocieteiten 's avonds laat te sluiten. Ook hint hij op beperkingen van het aantal sociale contacten. 

Volgens Van Dissel houdt men zich ook steeds minder aan de regels. Uit gedragsonderzoek zou blijken dat negen op de tien mensen met klachten nog naar buiten gaat.