Nieuws

Inspectie slaat alarm over veiligheid AZC Ter Apel

Asielzoekers en medewerkers van het AZC Ter Apel lopen een ‘onacceptabel’ risico om het slachtoffer te worden van een geweldsincident. Dat meldt de Inspectie Justitie en Veiligheid. De inspectie noemt de situatie in het AZC ‘zeer ernstig’.


Leestijd: 1 minuut

Volgens de Inspectie is er meer politie nodig en ook meer bevoegde medewerkers. Op dit moment hebben medewerkers van het COA en van de beveiliging onvoldoende mogelijkheden om problemen aan te pakken en kunnen ze daardoor de veiligheid niet meer garanderen. De politie heeft er te weinig mensen voor.

Inmiddels is de situatie zo ernstig dat bewoners en medewerkers een onacceptabel risico lopen om slachtoffer te worden van een (gewelds-)incident, stelt de Inspectie. Er zijn al diverse mensen gewond geraakt. Om meer slachtoffers te voorkomen vraagt de Inspectie aan minister Yesilgöz en aan staatssecretaris Van de Burg om op zeer korte termijn meer maatregelen te nemen om de veiligheid in Ter Apel te verbeteren. Het gaat dan om meer zichtbare politie-inzet, meer capaciteit en inzet van personeel met de adequate bevoegdheden (BOA’s) in Ter Apel om de veiligheid te vergroten.

De inspectie heeft eerder aangegeven dat de leefbaarheid onder de maat is en dat de rechten en de veiligheid van vreemdelingen niet meer kunnen worden gegarandeerd. De Inspectie J gaf daarbij expliciet aan dat het COA bijstand nodig heeft om de onveilige situatie aan te kunnen.