Nieuws

Inspectie wilde opvangtenten in Ter Apel, maar Veiligheidsregio weigerde

Als het aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd lag, waren er afgelopen zomer grote tenten voor het landelijk aanmeldcentrum in Ter Apel geplaatst. Maar de gemeente en de Veiligheidsregio Groningen hebben dat plan geruime tijd tegengehouden, waardoor honderden asielzoekers in de open lucht moesten slapen.


Leestijd: 2 minuten

Dat blijkt uit documenten die de NOS en RTV Noord hebben ingezien met een beroep op de Wet open overheid (Woo). De veiligheidsregio zag extra faciliteiten, zoals tenten en vloerplaten, niet zitten. Ze vreesden dat andere gemeenten daardoor minder snel in actie zouden komen om asielzoekers op te vangen.

Achter de schermen werd door de hoofdinspecteur de druk richting Groningen opgevoerd, wat tot veel irritatie leidde bij de voorzitter van de Groningse veiligheidsregio, burgemeester Schuiling van Groningen. 

In de maanden augustus en september sliepen honderden asielzoekers op het grasveld voor de poorten van het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel. Er was een tekort aan opvangplekken, in combinatie met een registratieproces dat totaal vastliep. 

Inspecteurs van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) komen tot de conclusie dat er een "groot risico is dat infectieziekten uitbreken als gevolg van het totale gebrek aan hygiëne op het terrein" en zeggen dat "onmiddellijk ingrijpen" nodig was om de situatie op orde te brengen. In de weken daarna dringt de hoofdinspecteur zo'n vier keer aan op verbetering van de situatie.

De inspectie houdt de veiligheidsregio verantwoordelijke voor de uit de hand gelopen situatie, tot irritatie van voorzitter Schuiling, die zeven maanden daarvoor al is begonnen met het luiden van de noodklok, maar geen gehoor krijgt vanuit de rest van het land en Den Haag. 

De inspectie wil onder andere dat er meer douchefaciliteiten, vloerplaten, goede beschutting en tentzeilen met zijflappen worden geplaatst. De veiligheidsregio en gemeente gaan daar niet mee akkoord. In een e-mail van de Veiligheidsregio Groningen valt te lezen: "Op basis van de prioriteit om het veld leeg te halen kan nog geen go gegeven worden, om te voorkomen dat landelijk het signaal wordt afgegeven dat, met extra hygiënemaatregelen, verblijf op het veld buiten Ter Apel te verantwoorden is."

Ook burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde geeft meermaals aan dat hij verzoeken voor de plaatsing van nieuwe tenten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel zal afwijzen.