Nieuws

International Space Station zaterdag- en zondagavond aan hemel te zien

Voor wie het Internationale Space Station (ISS) nog een keer met eigen ogen wil zien: zaterdagavond is je kans. Ver weg aan de hemel weliswaar, maar toch. Het ruimtestation trekt om 22:48 van west naar oost aan de hemel boven Groningen voorbij als een zeer helder object.


Leestijd: 1 minuut

Dat meldt Blaauw Sterrenwacht, een sterrenwacht op het Zerniketerrein in Groningen. Vrijdagavond was het ruimtestation ook al aan de hemel te zien, en ook zondag- en maandagavond is er nog een kans. Dan moet je respectievelijk om 23:36 en 22:48 naar buiten om hem voorbij te zien komen.

Het internationale ruimtestation ISS draait eenmaal in de ongeveer anderhalf uur rondjes om de Aarde, op een hoogte van zo’n 400 km. Het ISS is vanaf de aarde goed te zien wanneer de zon onder is, maar nog wel op het ruimtestation schijnt. Dat gebeurt vooral ‘s avonds vlak na zonsondergang en ‘s ochtends kort voor zonsopkomst. Het ISS is dan met het blote oog te zien als een snel bewegende heldere ‘ster’.

Het ISS is door verschillende landen gebouwd, bemand en bekostigd. Op 20 november 1998 werd de eerste module gelanceerd en sinds 2 november 2000 is het station permanent bewoond. André Kuipers verbleef er in 2004 tien dagen en 2012 een half jaar.

Blaauw Sterrenwacht

Blaauw Sterrenwacht is in 2008 boven op de Bernoulliborg op het Zerniketerrein geplaatst. De sterrenwacht heeft als doel zowel studenten ervaring op te laten doen met het doen van astronomische waarnemingen als het kunnen tonen van het heelal aan het grote publiek.