Nieuws

Jazzmuzikant en - componist Bert van Erk wint Groninger Cultuurprijs

Bert van Erk wint de Groninger Cultuurprijs. De jazzmuzikant en -componist kreeg de prijs maandagavond uitgereikt in de Stadsschouwburg.


Leestijd: 1 minuut

Van Erk krijgt de Groninger Cultuurprijs voor zijn veertig jaar lange bijdrage aan het jazzklimaat in Groningen. De jury prijst hem niet alleen omdat hij een goede muzikant is, maar ook voor zijn oog voor talent en zijn open houding naar muzikanten van elk niveau. Zijn inzet voor cultureel studentencentrum USVA, VRIJDAG,  de Smederij en talrijke andere initiatieven op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek hebben meerdere generaties musici in Groningen geïnspireerd.

Ook werden de Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst en de Groninger Talentprijs uitgereikt. Winnaar van de Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst is Sugarspin. Sugarspin is de Lindy Hop-dansvereniging van Noord-Nederland. Lindyhop is een zwart-Amerikaanse dans, ontstaan in Harlem, New York eind jaren twintig van de vorige eeuw, die werd gedanst op de Swing Jazz uit die tijd.

Filmmaker en auteur Sander Blom is de winnaar van de Groninger Talentprijs. Volgens de jury is Blom een jong multitalent. Hij is veelbelovend doordat hij op jonge leeftijd al zoveel boeken, films en documentaires op zijn naam heeft staan.

De prijswinnaars ontvingen de prijs uit handen van René Paas (voorzitter Cultuurfonds afdeling Groningen) en Tjeerd van Dekken (gedeputeerde Kunst en Cultuur). De winnaars ontvangen elk een geldbedrag van 5.000 euro.