Nieuws

Johan Remkes als reddende engel naar Den Haag ?

Zal oud-Kamerlid en oud-VVD gedeputeerde in Groningen Johan Remkes opnieuw vanuit Groningen worden opgetrommeld voor een lastige klus in Den Haag?


Leestijd: 2 minuten

Na het lange Kamerdebat over de verkenning voor de kabinetsformatie komt er een informateur die het proces verder moet leiden. Een Kamermeerderheid steunde een motie daarover van D66-leider Kaag en Hoekstra van het CDA. De Kamer wil dat de informateur "gezaghebbend en onafhankelijk is" en verder af staat van de dagelijkse politiek dan tot nu toe het geval was.

De naam van Johan Remkes werd vanmorgen genoemd door Ernst van Splunter, communicatiedeskundige, oud-Kamerlid en gemeenteraadslid voor de VVD bij BNR Nieuwsradio.

Van Splunter herinnerde er aan dat hij eerder al had gezegd dat het verstandig is om iemand tot afstand van de politiek tot verkenner te benoemen. “Ik noemde de heer Remkes. Maar dat werden een minister en een fractievoorzitter in de Eerste Kamer. En toen maakte Rutte een enorme fout door in de besprekingen meteen te beginnen over Omtzigt.'”

Lastige klus? Bel Johan!

Weliswaar werd de naam van Remkes dus al voor een iets eerder stadium voor de kabinetsformatie genoemd, en werd er met die suggestie van de communicatiekundige niets gedaan, op dit moment liggen de kaarten weer totaal anders. Johan Remkes zou voor dit moment in de formatie een zeer geschikte kandidaat zijn. Immers: hij is ervaren en onafhankelijk en als waarnemend burgemeester in Den Haag sleepte hij die gemeente door een lastige periode.

Johan Remkes (Zuidbroek, 1951) was van oktober 2019 tot 1 juli 2020 waarnemend burgemeester van Den Haag. Van 1 juli 2010 tot 1 januari 2019 was hij Commissaris van de Koning(in) in Noord-Holland geweest.

Remkes begon zijn politieke loopbaan als voorzitter van de JOVD en werd later lid van Gedeputeerde Staten van Groningen. In de perioden oktober 1993-augustus 1998 en november 2006-juni 2010 was hij Tweede Kamerlid voor de VVD.

Stikstofadviseur

Remkes kreeg landelijk opnieuw de schijnwerpers op zich als stikstof-adviseur van de regering, en maakte opnieuw indruk door zijn onafhankelijke houding.

Groningen niet meer uit?

Mocht Remkes benaderd worden dan speelt er nog wel een klein dingetje. “Remkes krijg je Groningen niet meer uit”, zo stond in een interview met Trouw van afgelopen december. Maar mogelijk werd daarmee gezinspeeld op een langduriger vertrek uit zijn geliefde woonplaats, en is hij voor een relatief kortere klus misschien nog wel te porren. En bovendien: de gezellige café's in de binnenstad van Groningen zijn nu toch gesloten. Dus een telefoontje naar Groningen kan misschien toch wel helpen..

Johan Remkes aan het begin van zijn politieke loopbaan, als lid van de JOVD in Groningen. (Foto: DNPP).
Johan Remkes aan het begin van zijn politieke loopbaan, als lid van de JOVD in Groningen. (Foto: DNPP).