Nieuws

Johan Remkes: “Onze democratie is veel weerbaarder dan wordt gedacht”

“De uitslag van de verkiezingen van 22 november heb ik niet met grote vreugde waargenomen. Maar tegelijkertijd dacht ik: dit overleven we ook wel weer. Onze democratie is veel weerbaarder dan wordt gedacht”. Dat zegt vandaag Johan Remkes (VVD) in een interview met NRC Handelblad waarin hij terugblikt op de verkiezingsuitslag en op de vraag hoe het verder moet.


Leestijd: 1 minuut

Volgens de stad-Groninger Remkes was hij zelf niet blij met de verkiezingsuitslag, maar is er geen reden voor al te grote somberheid. Veel reacties op de uitslag vond hij overdreven, zoals een ‘’uithuilsessie” voor medewerkers van een omroep.

De grote winst van de PVV is beter te begrijpen wanneer iedereen eens zou kijken in de “Atlas van Afgehaakt Nederland”, die gaat over mensen die vinden dat veranderingen in Nederland te snel zijn gegaan, in hun buurt die onherkenbaar is veranderd, en in de beschikbare voorzieningen. Volgens Remkes hebben deze mensen grote zorgen, en stemden velen in 2002 eerst op Fortuyn, en later op Baudet, Caroline van der Plas en nu Wilders, en is het “flauwekul” om te denken dat deze kiezers allemaal racisten zijn.

In de ogen van Remkes is de PVV een radicaal-rechtse partij, met radicaal-rechtse standpunten, maar verwerpt de PVV de rechtsorde niet en daarom is het in zijn ogen geen extreemrechtse partij.

Dat Remkes vertrouwen heeft in de weerbaarheid van de democratie komt volgens hem omdat er heel veel mensen zijn die níet op Geert Wilders hebben gestemd.

Ook verwacht hij niet dat de PVV onconstitutionele voorstellen er doorheen kan krijgen, omdat Omzigt en Van der Plas daar waarschijnlijk niet mee instemmen.

Dat de VVD niet in het kabinet wil stappen, maar wel gedoogsteun wil geven, dat vindt Remkes legitiem, omdat zijn partij tien zetels heeft verloren, en dan mag de VVD best zeggen: “Laat anderen de kar nu maar eens trekken”, aldus het interview in NRC Handelsblad,

(Foto: Johan Remkes / Archief).