Nieuws

JOVD Groningen: Leg relschoppers gebiedsverbod op

De Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) Groningen roept Burgemeester Koen Schuiling op om zoveel mogelijk mensen die betrokken waren bij de rellen van zondagavond een gebiedsverbod op te leggen. Voorzitter Tom Boer zegt hierover: “Wat er zondagavond gebeurd is, is natuurlijk te zot voor woorden. Wij hopen dat burgemeester Schuiling zoveel mogelijk relschoppers een gebiedsverbod gaat opleggen.”


Leestijd: 1 minuut

JOVD Groningen: Leg relschoppers gebiedsverbod op
JOVD Groningen: Leg relschoppers gebiedsverbod op

Mensen die bij de incidenten van zondagavond naar het centrum van Groningen zijn gekomen leken maar één doel voor ogen te hebben: rellen. Deze mensen waren niet uit op het vreedzaam verkondigen van hun mening zoals eerder op de dag nog gebeurde bij een coronaprotest waar, net als bij de rellen, ook honderden mensen op af kwamen. Zij leken van het begin af aan uit te zijn op geweld. Boer: “Mensen die naar het centrum komen enkel om daar zoveel mogelijk schade aan te richten moeten daar gewoon simpelweg niet meer welkom zijn. Het moet niet kunnen dat mensen ‘s avonds de boel kort en klein slaan en de week daarna gewoon weer op Grote Markt op het terras gaan zitten.”

Een gebiedsverbod kan goed afschrikkend werken. Veel van de relschoppers waren nog erg jong. Juist voor jongeren is het stadscentrum een belangrijke plek waar ze vaak komen. Een gebiedsverbod betekent effectief dat je niet meer uit kunt gaan. Tom Boer: “Als jongeren nu zien dat de mensen die zich zondag misdragen hebben niet meer uit kunnen, zal dat bij de volgende rellen zeker mensen afschrikken om mee te doen.”

De JOVD hoopt dat Schuiling gebruik gaat maken van de maatregel. Boer hierover: “We willen dat de daders van zondag hard worden aangepakt en dat maatregelen worden genomen om relschoppers voortaan af te schrikken. Een gebiedsverbod draagt hier aan bij.”