Nieuws

Kabinet biedt 22 miljard en 50 maatregelen voor inlossen ereschuld Groningen

Het kabinet wil de komende dertig jaar 22 miljard euro investeren in Groningen. Dat zegt premier Mark Rutte dinsdagmiddag tijdens een bijeenkomst in Garmerwolde, waar hij samen met staatssecretaris Vijlbrief namens het kabinet reageerde op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Kabinet biedt 22 miljard en 50 maatregelen voor inlossen ereschuld Groningen
Kabinet biedt 22 miljard en 50 maatregelen voor inlossen ereschuld Groningen

Het geld zal worden besteed aan een vijftigtal maatregelen die Groningen er weer bovenop moet helpen. Zo gaat er 7,5 miljard euro naar het verbeteren van de leefbaarheid van de provincie, en is er 12 miljard bedoeld voor schadeherstel en versterking van huizen. Voor dat laatste is er meer geld nodig als dat nodig is, volgens het kabinet. 

Tijdens de bijeenkomst bood Rutte namens het kabinet ook excuses aan voor de fouten die er gemaakt zijn. Vijlbrief werd emotioneel toen hij zei dat hij zich schaamt voor wat de overheid heeft veroorzaakt.

“De maatregelen en middelen zijn te mager”

De provincie Groningen zegt in een reactie op de bijeenkomst dat de miljarden onvoldoende zijn om de ereschuld aan Groningen recht te zetten. “De doelen zijn goed”, zegt commissaris van de Koning René Paas, “maar de maatregelen en de middelen zijn te mager. Het kabinet heeft dezelfde doelen als wij, maar denkt die te kunnen realiseren met een derde van het geld.” 

De regio roept de Tweede Kamer op om tijdens het debat over de kabinetsreactie in de benen te komen. “Om recht te doen aan de uitkomsten van de enquête, zodat inwoners van Groningen en Drenthe weer verder kunnen met hun leven en hun kinderen hier een toekomst hebben.”