Nieuws

Kan het Noorden eerder uit de lockdown dan de rest van het land?

Het coronavirus grijpt in de drie noordelijke provincies niet zo om zich heen als in de rest van het land. Is het misschien mogelijk dat Groningen, Friesland en Drenthe de beperkende maatregelen eerder kunnen loslaten dan in de rest van het land? Experts denken van wel, zo blijkt uit een artikel in het Dagblad van het Noorden.


Leestijd: 1 minuut

In de noordelijke provincies zijn nu ongeveer 1.000 besmettingen en daarmee hebben de Groningen, Friesland en Drenthe een bescheiden aandeel in het totaal van 27.000 besmettingen in het hele land. Ook de noordelijke ziekenhuizen zijn niet overbelast. Bovendien is er juist hier een grote testcapaciteit. Experts willen dus al wel gaan nadenken over de rol van het Noorden in de exitstrategie van de ‘intelligente lockdown’ in het land.

In het Dagblad van het Noorden laat hoogleraar infectieziektemodellering Sake de Vlas (Erasmus Universiteit Rotterdam) weten dat het logisch zou zijn om eerst naar het Noorden te kijken bij het afschalen van de lockdown. Ook Peter Boncz, bijzonder hoogleraar datamanagement aan de Vrije Universiteit, zegt dat je eerst de noordelijke provincies zou kunnen afschalen, mits de condities goed zijn. 

Het UMCG laat bij monde van Bert Niesters, hoofd van de sectie klinische virologie, in de krant weten dat de noordelijke exitvariant een interessante optie is. Hij zegt wel dat het belangrijk is dat je ook zeker weet dat er in verpleeghuizen en bij huisartsen geen corona-brandhaarden meer zijn. 

Volgens het Dagblad van het Noorden wordt er in andere landen ook al met verschillende regionale strategieën gewerkt. Zo gelden in China verschillende maatregelen per regio. Ook in Duitsland wordt gekeken naar een dergelijk regionaal scenario. 

Het RIVM laat weten dat het nog te vroeg is voor een noordelijk exitplan. De strategie zou wel worden onderzocht door het Outbreak Management Team. Eerder al lieten experts weten dat de maatregelen pas kunnen worden afgeschaald als de pandemie beter onder controle is.