Nieuws

Kredietbank Groningen vreest schuldengolf door hoge energieprijs

Kredietbanken in Groningen en Drenthe zetten zich schrap voor een toevloed van nieuwe schuldhulpcliënten door de stijgende energieprijzen.


Leestijd: 1 minuut

Kredietbank vreest energieafsluitingen in Groningen
Kredietbank vreest energieafsluitingen in Groningen

Dat meldt Dagblad van het Noorden. “Er komt een boeggolf aan nieuwe schuldendossiers op ons af”, zegt Jeroen Moolhuizen, jurist bij de Volkskredietbank Noord-Oost Groningen in Appingedam, tegen Dagblad. Inmiddels melden zich de eerste Groningers in nood, maar naar verwachting zullen er snel veel meer volgen.

Niet alleen uitkeringsgerechtigden belanden in financiële nood, ook werkenden raken steeds verder achterop met het betalen van de energierekening en lopen tegen een onafzienbare schuldenlast aan om hun huishouden draaiend te houden.

Moolhuizen noemt een voorbeeld van een cliënt die zijn maandelijkse voorschotbedrag in een keer zag oplopen van 300,- naar 500,- euro. “Toen hij zich meldde, bleek er inmiddels ook al een betalingsachterstand te zijn ontstaan die moet worden vereffend. Het maandbedrag ligt nu op 650 euro. Zo’n stijging is niet meer op te vangen”, zegt Moolhuizen.

Hij roept mensen op bij oplopende schulden tijdig aan de bel te trekken en niet te wachten tot het water ze aan de kin staat. “De bestaanszekerheid van een groeiende groep mensen komt hierdoor in de knel. Het aantal mensen dat steun nodig heeft, is groter dan het beschikbare budget. Bovendien lijkt dit geen tijdelijk probleem.”