Nieuws

Kunstdetective Arthur Brand komt (nog) niet met gestolen Van Gogh op de proppen

Het is kunstdetective Arthur Brand nog niet gelukt om het gestolen Van Gogh-schilderij ‘Lentetuin’ in handen te krijgen. Dinsdagavond liet hij in zijn tv-programma op Omroep MAX wel weten dat hij weet wie het schilderij op dit moment in bezit heeft. Het zou gaan om een behoorlijke grote drugshandelaar die nu vast zit.


Leestijd: 1 minuut

Een foto van het gestolen schilderij
Een foto van het gestolen schilderij

Het Van Gogh-schilderij 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' is in bezit van het Groninger Museum. Het doek werd eind maart gestolen uit Museum Singer in Laren, dat het in bruikleen had. 

Goede hoop
Brand ging destijds meteen op onderzoek uit en hij liet ook weten dat de roof één van de onderwerpen zou zijn van zijn nieuwe tv-serie. Hij had goede hoop om het doek voor de uitzending te kunnen bemachtigen. In de afgelopen maanden kwamen al foto’s naar buiten waaruit bleek dat het doek op dat moment nog intact was. 

Er is geen bewijs
De kunstdetective heeft van verschillende kanten gehoord wie het schilderij nu in handen heeft. Ook de politie zou precies weten wie nu de eigenaar is. “Maar er is geen bewijs. Er is geen dna achtergelaten”, zegt hij.  

Strafvermindering
Brand: “Ik weet wie het gestolen heeft. Ik weet aan wie hij aangeboden is geweest en wie hem gekocht heeft. Voor welk bedrag en ik weet waarom ‘ie gekocht is. Voor strafvermindering.” De eigenaar, die het schilderij vanuit de gevangenis zou hebben gekocht, hoopt het schilderij in te kunnen zetten in ruil voor een verlaging van zijn straf.  

Hoofdpijndossier
Brand hoopt dat de bezitter van het schilderij inziet dat hij geen strafvermindering gaat krijgen door het schilderij aan te bieden. “Hopelijk komt daaruit dat deze persoon denkt: ‘Laat ik maar zorgen dat ‘ie terugkomt, dan ben ik van dat hoofdpijndossier af.’”

'Ik kan het niet loslaten'
Toch sluit Brand ook niet uit dat de bezitter zich stilhoudt en dat het nog tien jaar gaat duren voordat het schilderij weer boven water is. “We zijn zo dichtbij, maar als diegene het schilderij niet terug wil geven, dan houdt het voorlopig op. Ik kan het echter niet loslaten”, aldus de kunstdetective. 

De hele aflevering is hier te zien.