Nieuws

Landerijen staan blank; afvoer water gaat nog dagen duren

De gevolgen van de grote hoeveelheid regen van de afgelopen weken zijn niet te missen: veel landerijen in de provincie Groningen staan onder water. De komende dagen verwachten de waterschappen relatief minder neerslag, maar de afvoer van het vele water zal nog meerdere dagen duren.


Leestijd: 1 minuut

In de afgelopen dagen was het alle hens aan dek voor de waterschappen in heel het land. De waterstand is overal enorm hoog door de hoeveelheid regen van de afgelopen tijd. Doordat de grond is verzadigd met het vele water, stroomt het water direct door naar sloten en kanalen. Daardoor kunnen de waterstanden snel stijgen.

Naast volle landerijen krijgen de waterschappen ook meldingen van water in de kelder, in tuinhuisjes en in schuren. “Ontzettend vervelend, maar we kunnen er nu weinig aan doen”, schrijft Hunze en Aa’s. “De bodem is verzadigd en het regenwater dat daarop valt, stroomt naar het laagste punt.”

Water naar de zee

De afgelopen dagen konden de waterschappen ook maar moeilijk water naar zee afvoeren. De komende dagen lukt dat waarschijnlijk beter, meldt Hunze en Aa’s. Daarnaast wordt er ook relatief minder neerslag voorspeld. “Dit biedt verlichting op onze boezemkanalen, waardoor de afvoer van water elders ook iets makkelijker gaat.”

Het afvoeren van het water zal nog wel meerdere dagen duren. De landerijen kunnen dus nog wel even blank blijven staan.