Nieuws

Lentetuin Van Gogh weer in het Groninger Museum

De inmiddels wereldberoemde Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar (1884) van Vincent van Gogh is sinds vrijdag weer te zien in het Groninger Museum. Het kunstwerk werd vier jaar geleden gestolen en is afgelopen jaar teruggevonden. Het werk is maakt deel uit van de nieuwe tentoonstelling Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes.


Leestijd: 1 minuut


Uit onderzoek blijkt dat er beschadigingen zijn als gevolg van de diefstal. Restaurator Marjan de Visser stelt vast dat dit vooral gaat om het oude vernis. Er zijn een paar krassen door alle lagen heen, tot in de grondering is op één plek zelfs het linnen iets te zien. Ook toont het onderzoek nieuwe ontdekkingen. Het is hoogstwaarschijnlijk door Van Gogh geschilderd op linnen genageld op een raamwerk. In een nog later stadium is het op een paneel geplakt. Van Gogh begon het werk oorspronkelijk als Wintertuin in 1883, maar het werd uiteindelijk een Lentetuin in 1884. 

In Behind the Scenes worden de voor- en achterkant van de Lentetuin getoond. Bezoekers kunnen het werk in het museum bekijken in de staat zoals het is teruggebracht na de diefstal, met de krassen op het werk nog zichtbaar.

In 2020 werd de Lentetuin gestolen uit Museum Singer Laren, dat het toen in bruikleen had van het Groninger Museum. Tot grote vreugde kwam het kunstwerk dankzij de inspanningen van kunstdetective Arthur Brand in 2023 weer boven water – in een IKEA-tas. Het unieke exemplaar waarin het werk terugkwam is nu ook een museumstuk geworden en te zien in de tentoonstelling.


Behind the Scenes is opgezet ter gelegenheid van de viering van 150 jaar Groninger Museum. Het museum ontstond ruim anderhalve eeuw geleden in een kamertje van het Groningse provinciehuis. Toen was dit nog een kleine collectie met allerlei ‘rariteiten’. Inmiddels is het geen klein kamertje meer, de collectie bestaat nu uit ruim 60.000 stukken en meer dan 200.000 mensen brengen jaarlijks een bezoek aan het museum.