Volgens het kabinet is het nieuwe NL-Alert nu zo goed getest en ontwikkeld dat het nu goed genoeg is om het in te zetten als opvolger van het Luchtalarm. Toch is dat een discutabel besluit van het kabinet, want de tijden zijn sinds 1998, toen het testen van het Luchtalarm van start ging, compleet veranderd.
De dictator Poetin is aan de macht in Rusland en probeert Oekraïne te veroveren. Hij heeft laten weten dat, mocht dat lukken, het daar niet bij zal blijven, waardoor Polen en de Baltische staten gevaar lopen. En de afstand van Groningen tot Polen is maar minder dan duizend kilometer.
Cora-Yfke Sikkema van de Veiligheidsregio Groningen zet terecht vraagtekens bij het besluit van minister Yesilgöz om juist nu, in déze tijd, het Luchtalarm af te schaffen. Volgens mevrouw Sikkema is er nu sprake van een veranderende wereldorde, en dan is het de vraag of het wel zo verstandig is om juist nú het luchtalarm af te schaffen. Wel vindt ze het een “landelijke discussie”, en een zaak waar de minister een mening over moet hebben, alvorens de stekker er uit te halen.
Daar heeft mevrouw Sikkema groot gelijk in. Maar ze zou het nog wel wat harder mogen formuleren. We kunnen het ook omdraaien: het mag dan een landelijke zaak zijn, maar het is ook een Groningse zaak, en de Veiligheidsregio Groningen is er in eerste instantie voor Groningen.
We leven nu in een tijdsgewricht dat we vijftien jaar geleden misschien voor onmogelijk of bijna ondenkbaar hielden. Daar hebben we ons dan domweg en deerlijk in vergist.
Het maandelijks luchtalarm is er ook om ons er aan te herinneren dat vrede, anders dan we toen dachten, volstrekt geen natuurlijk gegeven is, en dat we er net als voorgaande generaties en onze voorouders, alles voor over moeten hebben om onze veiligheid te bewaken. Het afschaffen van het Luchtalarm op dit moment is daarin een verkeerd en wereldvreemd signaal.
Hans de Preter