Nieuws

Maandagavond al persconferentie met de premier Rutte en minister De Jonge

Premier Mark Rutte en 'coronaminister' Hugo de Jonge geven maandag om 19.00 uur een persconferentie over de corona-aanpak. Eigenlijk zou die persconferentie pas dinsdag plaatsvinden, maar die is dus vervroegd. Mogelijk worden er extra maatregelen aangekondigd om het coronavirus een halt toe te roepen.


Leestijd: 1 minuut

Kabinet: ‘Als we ons niet aan de regels houden, volgen draconische maatregelen’
Kabinet: ‘Als we ons niet aan de regels houden, volgen draconische maatregelen’

Onduidelijk is of die extra maatregelen gelden voor grote steden als Amsterdam en Rotterdam, of ook voor andere regio's. Afgelopen zondag (gisteren) spraken ministers uit het kabinet en experts van het RIVM op het Catshuis informeel over de corona-aanpak. De nieuwe opmars van het virus baart het kabinet grote zorgen.

Onderwerp van discussie was mogelijk een mondkapjesplicht. Steeds meer experts zien graag zo'n verplichting om mondkapjes te dragen. Vooralsnog wilde het kabinet daar niet aan. 

Vanaf zondagavond zijn de corona-maatregelen in 14 van de 25 veiligheidsregio’s aangescherpt, daaronder ook de provincie Groningen. Maandag bekijkt het Outbreak Management Team of dat wel afdoende is. Dat meldt de Amsterdamse krant Het Parool.

Situatie in Nederland
Het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuis- en ic-opnamen nemen bijna elke dag toe. Zondag kwamen er 2995 nieuwe besmettingen bij en 62 nieuwe ziekenhuisopnamen (5 op de IC), aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).  In totaal liggen 617 patiënten in het ziekenhuis, waarvan 127 op de ic.

“De forse stijging van het aantal opgenomen covidpatiënten ligt in de lijn van de verwachting”, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).