Nieuws

Maar zeventien nieuwe besmettingen in gemeente Groningen

In de gemeente Groningen zijn er op woensdag slechts 17 nieuwe positieve testen geregistreerd door het RIVM. Dat kan te maken hebben met een storing in het systeem. Een dag eerder noteerde het RIVM nog 57 nieuwe besmettingen.


Leestijd: 2 minuten

De zeventien nieuwe besmettingen van woensdag zijn lager dan het zevendaagse gemiddelde van 66. De cijfers dalen al sinds 19 juli. Een week geleden noteerde het RIVM nog 130 nieuwe besmettingen. 

Ook in de rest van de provincie dalen de besmettingsaantallen nu snel. Woensdag ging het om 44 besmettingen in totaal, waaronder dus de 17 besmettingen in de gemeente Groningen. Een dag eerder ging het nog om 116 besmettingen in de hele provincie. Het zevendaagse gemiddelde staat nu op 128 besmettingen. 

Een oorzaak van de snelle daling is mogelijk een storing in het systeem, zoals de landelijke GGD bekend maakte. Daardoor zijn mogelijk niet alle besmettingen goed geregistreerd. Er is dus een kans dat de cijfers op donderdag weer wat hoger liggen. 

Ziekenhuisopnames Groningen
In de provincie Groningen is het aantal ziekenhuisopnames met twee toegenomen ten opzichte van afgelopen maandag. Er liggen nu vijf patiënten met corona op een Groningse IC-afdeling. Daarnaast liggen er nog zestien patiënten op een normale corona-verpleegafdeling. Maandag waren dat er dus nog veertien. 

Landelijke cijfers
Ook in de rest van het land dalen de cijfers. De aantallen daalden tussen dinsdag en woensdag van 4.012 naar 3.513. Het zevendaagse gemiddelde staat nu op 4.846. Een week geleden noteerde het RIVM nog 6.881 nieuwe besmettingen. 

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen in het hele land is wel verder opgelopen met 13. Er liggen nu 465 patiënten op verpleegafdelingen en 164 patiënten op de IC. Op donderdag werden 119 patiënten met corona opgenomen in het ziekenhuis en dat is het hoogste aantal sinds mei. Er zijn dus ook meer dan honderd patiënten weer ontslagen. 

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn in de afgelopen zeven dagen 660 nieuwe coronapatiënten opgenomen, gemiddeld ongeveer 94 per dag. Dat gemiddelde stijgt voor de twintigste dag op rij. Volgens premier Rutte is er een grote kans dat de druk op de ziekenhuizen volgende week stopt, omdat het aantal nieuwe besmettingen de laatste tijd daalt.