Nieuws

"Marathon Groningen: het mooist denkbare feest voor Stad!"

De werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg naderen volgend jaar hun voltooiing. Er moet nog ontzettend veel gebeuren, maar het ziet er naar uit dat Groningen volgend jaar een van de mooiste snelwegen, kruisingen en een tunnel van Nederland heeft. Álle reden dus voor Groningen om volgend jaar flink feest te vieren. En hoe kun je dat beter doen dan door het organiseren van een marathon die deels voert over een schitterend deel van de snelweg. Prachtig!


Leestijd: 2 minuten

Het mooie is: ook de bouwers zijn enthousiast over het idee om hun werk te bekronen met een marathon, een wedstrijd zó mooi, dat deze de marathons van Rotterdam of Amsterdam zou evenaren. Ook qua publiciteit.

En ook Groningse ondernemers lieten eerder al weten dat de stad wel een groot sportief feest heeft verdiend, want we hebben met z’n allen vele jaren van overlast voor lief moeten nemen. Zie je het al voor je: duizenden hardlopers over de dan voor één dag afgesloten snelweg van Groningen? Wát een reclame voor de stad! Wat een uitdaging voor de lopers! En wat een festijn om naar toe te leven!

Heel veel verschillende soorten bedrijven waren enthousiast of wilden financieel bijdragen. Genoeg draagvlak en steun dus. Het had zo mooi kunnen zijn.

Maar helaas: deze week werd bekend dat het college van B en W er geen toestemming voor wil geven. Dat is een grote teleurstelling en een bittere pil voor alle enthousiastelingen die al jarenlang werkten aan plannen voor een Groninger Marathon.

Nu kunnen we wat zuur reageren en zeggen dat B & W de grote waarde van een marathon onderschatten. Maar nee, zuur willen we niet worden. Bovendien zullen de wethouders zo’n besluit ook niet voor hun lol nemen.

Wél denk ik – met alle respect voor onze bestuurders – dat onvoldoende is doorgedrongen dat zo’n evenement van onschátbare waarde is voor Groningen.

Burgemeester en wethouders, en beste gemeenteraadsleden: mag ik jullie daarom vragen en oproepen om deze afwijzing te heroverwegen?

Want als jullie voorgangers als stadsbestuurders ooit het lef hadden om fonkelnieuwe snelwegen rond en naar Groningen aan te leggen, dan hebben jullie toch wel het lef om een marathon óver die wegen te organiseren en de problemen die dat meebrengt te overwinnen?

Groningen verdient een marathon, en het huidige stadsbestuur heeft vast wel de bravoure en durf om dat mogelijk te maken. Toch?

Elske Dijkstra