Nieuws

Marine haalt op verzoek politie autowrakken uit het Eemskanaal

Specialistische duikers van de Marine zijn donderdag op verzoek van de politie begonnen met het bergen van autowrakken uit het Groningse Eemskanaal. Dat meldt de Defensiekrant. Ter hoogte van de Borgbrug werden vier wrakken uit het water gehaald. Er liggen naar verluidt tientallen voertuigen in het Eemskanaal, waarvan een aantal mogelijk betrokken is bij delicten of vermissingszaken.


Leestijd: 1 minuut

Groningen, Eemskanaal. 17 augustus 2023.
 De Defensie Duik Groep (DDG) van de Koninklijke Marine borg een tweetal auto’s uit het Eemskanaal in Groningen. 
Zo assisteert Defensie bij het politie onderzoek naar eventuele aanwijzingen van misdrijfen.
Groningen, Eemskanaal. 17 augustus 2023. De Defensie Duik Groep (DDG) van de Koninklijke Marine borg een tweetal auto’s uit het Eemskanaal in Groningen. Zo assisteert Defensie bij het politie onderzoek naar eventuele aanwijzingen van misdrijfen.

Het was bij Rijkswaterstaat al langer bekend dat er wrakken op de bodem van het Eemskanaal liggen, maar omdat ze geen gevaar vormen voor de scheepvaart werd er niks mee gedaan.

Omdat een aantal van de wrakken mogelijk betrokken is bij misdrijven of vermissingszaken heeft de politie aan de Marine gevraagd de wrakken op te takelen. “Wij kijken daar natuurlijk met een andere bril naar”, benadrukt Louis van der Meij van de Politie Landelijke Eenheid in de Defensiekrant. “Wrakken horen immers niet in het water. Ze kunnen bijvoorbeeld gestolen zijn, verband houden met vermissingszaken of gebruikt zijn bij misdrijven.”

Dat de wrakken geborgen worden door de Marine en niet door de politie heeft te maken met het feit dat de Marine over de juiste apparatuur en specialistische kennis beschikt. Bovendien komen de duikers van de politie alleen in actie op een plaats delict.

In de vier opgetakelde auto’s zijn geen personen aangetroffen. Het lijkt er volgens de politie op dat de voertuigen al een hele tijd onder water liggen. Volgende week worden opnieuw wrakken geborgen.

Foto: Defensiekrant