Nieuws

Martini Ziekenhuis maakt straks eigen radioactieve stoffen voor hartscans

Het Martini Ziekenhuis investeert in een innovatieve mini cyclotron, waarmee ze radioactieve stoffen kunnen maken die worden gebruikt bij het maken van hartscans. Het Martini Ziekenhuis is het eerste hospitaal in Europa dat een eigen cyclotron, een soort deeltjesversneller, krijgt.


Leestijd: 2 minuten

Martini Ziekenhuis maakt straks eigen radioactieve stoffen voor hartscans
Martini Ziekenhuis maakt straks eigen radioactieve stoffen voor hartscans

De radioactieve stof gebruikt het ziekenhuis voor het onderzoek in een PET CT-scanner. Met dit onderzoek kan zuurstoftekort in het hart zeer nauwkeurig in beeld worden gebracht. Hierdoor kan precies worden gekeken waar de afwijkingen zitten zodat nog beter te bepalen is wat de beste behandeling is voor de patiënt.

Nauwkeurige diagnose
Het mini cyclotron maakt een radioactieve stof dat via een infuus bij de patiënt wordt ingebracht. Met behulp van de PET CT-scanner kanzuurstoftekort in het hart zeer nauwkeurig in beeld worden gebracht. Hierdoor kan precies worden gekeken waar de afwijkingen zitten zodat nog beter te bepalen is wat de beste behandeling is voor de patiënt. Klaas Pieter Koopmans, nucleair geneeskundige: ‘Met deze nieuwste techniek is een snellere en meer nauwkeurige diagnose mogelijk bij hartpatiënten. We brengen verstoppingen in bloedvaten uiterst precies in beeld. Met dit onderzoek kan de behandelend arts bepalen of een dotterbehandeling zinvol is. En zo ja, op welke precieze locatie de arts deze dotterbehandeling moet uitvoeren voor het allerbeste resultaat.’

Onafhankelijk en patiëntvriendelijk
Met dit unieke mini cyclotron kan het Martini Ziekenhuis zélf licht radioactieve stoffen maken. Het Martini Ziekenhuis is nu voor de meeste onderzoeken afhankelijk van externe leveranciers. Vervoer van radioactieve stoffen is lastig en duur, een file kan de kostbare stoffen al onbruikbaar maken. De komst van dit nieuwe mini cyclotron maakt vervoer naar het Martini Ziekenhuis via de weg overbodig. Omdat het stofje in het ziekenhuis geproduceerd wordt en dus snel toegediend kan worden bij de patiënt, is een hele kleine hoeveelheid voldoende. Dit is minder belastend voor de patiënt en medewerkers. Wybe Douwe Kloppenburg, voorzitter van het Medisch Specialistische Bedrijf Martini: ‘We zijn blij dat we als artsen met deze investering de ontwikkeling van deze innovatieve techniek mogelijk maken samen met het Martini Ziekenhuis. Nu we deze cyclotron in huis halen, kunnen we een flinke stap voorwaarts zetten in de diagnostiek en behandeling van hartpatiënten.’ Naar verwachting kunnen de eerste patiënten medio 2021 onderzocht worden.

Ontwikkeling en bouw
Het contract met leverancier IBA is intussen getekend. Nu kan gestart worden met de ontwikkeling en bouw van het cyclotron. In totaal neemt het traject tot ingebruikname zestien maanden in beslag.