Nieuws

Martinitoren en Der Aa-toren in Groningen luiden vandaag voor de vrede

De Martinitoren en de Der Aa-toren zullen vandaag, woensdagmiddag, van 17.15 tot 17.25 hun klokken luien voor vrede in Oekraïne. Ze geven daarmee gehoor aan de oproep van de Raad van Kerken. Ze hopen hiermee dat iedereen een moment stil staat bij de ‘verwarrende en angstige gebeurtenissen’ in Oekraïne. De luidingen vinden plaats met medewerking van het Groninger Klokkenluidersgilde.


Leestijd: 1 minuut

De Raad van Kerken heeft alle kerken in het land verzocht om mee te doen met deze actie. Het luiden van de klokken gaat vooraf aan een gebedsmoment in de Domkerk in Utrecht. Onder de titel Vrede is voor iedereen kunnen daar tweehonderd mensen deelnemen aan een bijeenkomst, die wordt geleid door bisschop Gerard de Korte van het bisdom Den Bosch en scriba René de Reuver van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Het Groninger Klokkenluiders Gilde bestaat uit een gemêleerd gezelschap van ongeveer 50 klokkenluiders die op vrijwillige basis de klokken van de Martinitoren en de Der Aa-toren luiden. Klokken worden doorgaans geluid op zondagen om 11.15 en 16.45 uur, op de tweede en laatste zaterdag van de maand en bij speciale gelegenheden.