Nieuws

Nieuwe eigenaar NDC wil al haar huis-aan-huisbladen in Groningen verkopen

De Belgische uitgever Mediahuis, die vorig jaar de NDC Mediagroep overnam – uitgever van onder meer het Dagblad van het Noorden – wil al haar huis-aan-huisbladen afstoten. NDC Mediagroep is eigenaar van veertig huis-aan-huisbladen in Groningen, Friesland en Drenthe. Volgens de nieuwe uitgever zijn huis-aan-huisbladen financieel niet rendabel genoeg en wil het zich concentreren op het uitgeven van betaalde kranten, als Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant.


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe eigenaar NDC wil al haar huis-aan-huisbladen in Groningen verkopen
Nieuwe eigenaar NDC wil al haar huis-aan-huisbladen in Groningen verkopen

Volgens RTV Noord, dat dit meldt, zoekt NDC Mediagroep een koper voor titels De Kanaalstreek, De Eemsbode, De HS-Krant, de Veendammer en nog zes weekbladen in Groningen. Uit onderzoek is volgens de uitgever gebleken dat de huis-aan-huisbladen moeilijk winstgevend te krijgen zijn door een daling van de inkomsten uit advertenties.

NDC lijdt al jaren verlies

De nieuwe uitgever moet alles op alles zetten om het onder leiding van vorige directies in financiële problemen geraakte NDC overeind te houden. Ooit was het uitgeven van dagbladen als het Dagblad van het Noorden een zeer winstgevende zaak, maar door een combinatie van factoren, zoals een daling van abonnees en afname van advertentie-inkomsten, leidt het Dagblad nu al jarenlang grote verliezen.

Vorige directies van NDC Mediagroep wisten daar geen antwoord op te vinden. In 2017, 2018 en 2019 werden ieder jaar miljoenen verlies geleden. Voor de nieuwe eigenaar Mediahuis is het nu alle hens aan dek om de dagbladen rendabel te krijgen.

Niet alle huis-aan-huisbladen?

Mediahuis heeft de intentie om in principe al haar huis aan huisbladen te verkopen. Maar het is ook mogelijk dat een aantal van deze bladen niet verkocht zal worden, aldus RTV Noord. Welke eventueel eigendom blijven van het Mediahuis is afhankelijk van onderhandelingen met geïnteresseerde overnamepartijen.