Nieuws

Meer dan de helft van de Groningse huisartsen heeft patiëntenstop

Meer dan de heft van de Groningse huisartsen heeft een gedeeltelijke of zelfs volledige patiëntenstop. Het gaat volgens vergelijkingswebsite Independer om 54,9 procent van de huisartsenpraktijken in de provincie.


Leestijd: 1 minuut

47,1 procent van de huisartsenpraktijken in de provincie accepteert momenteel alleen nieuwe patiënten onder strikte voorwaarden, bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding, gezinshereniging of samenwonen. Soms worden enkel patiënten uit een bepaald postcodegebied aangenomen. 7,8 procent van de huisartsen zou zelfs helemaal geen uitzonderingen maken. Zij hebben een volledige patiëntenstop.

De patiëntenstoppen van huisartsen maken het voor Groningers lastig om na een verhuizing of bij het pensioneren van de eigen huisarts een vervanger dicht bij huis te vinden.

Niet enkel een Gronings probleem

De gegevens over het aannemen van patiënten onder Groningse huisartsen zijn afkomstig uit een onderzoek wat Independer deed onder 1.145 Nederlandse huisartsenpraktijken. Uit het onderzoek bleek dat ook op andere plekken in Nederland de druk op de huisartsenzorg voelbaar is.

In Overijssel in het momenteel het moeilijkst om een nieuwe huisarts te vinden. Hier heeft zelfs maar liefst 79,7 procent van de praktijken een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop. In Noord-Holland is dit 76,5 procent.