Nieuws

Michelinster voor Groningse restaurant Noor in Hoogkerk

Groningen is een restaurant met een Michelin-ster rijker. Restaurant ‘Noor’, sinds drie maanden gevestigd in de monumentale honderd jaar oude vroegere Theresiakapel in Hoogkerk, is één van de tien restaurants in Nederland die voor het eerst een ster kregen.


Leestijd: 2 minuten

Michelinster voor Groningse restaurant Noor in Hoogkerk
Michelinster voor Groningse restaurant Noor in Hoogkerk

Restaurant Noor in Groningen werd onlangs geopend door Jeroen en Marleen Brouwer. Zij waren tot begin dit jaar eigenaar van sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo, maar omdat dit te groot werd besloten ze in Groningen opnieuw te beginnen. Kleiner, zodat ze zich nog meer konden richten op het runnen van het restaurant.

De vroegere kapel in Hoogkerk moest volledig op de schop om er een restaurant te realiseren. Daar richten Jeroen en Marleen Brouwer zich nu helemaal op het neerzetten van een onderscheidend en onorthodox restaurant op hoog niveau. Het nieuwe restaurant heeft plek voor 40 personen en heeft een chef’s table die letterlijk midden in de keuken is geplaatst. Marleen en Jeroen Brouwer staan allebei in de keuken.

Hun kookkunst werd dus nu al, na drie maanden, gewaardeerd door Michelin. Gisteren maakte Michelin tijdens de feestelijke gidspresentatie van Michelin 2022 officieel de restaurants bekend die één, twee of drie Michelinsterren krijgen of behouden.

De nieuwste gids omvat 520 restaurants, waaronder 117 Michelinsterren restaurants. De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen behouden hun drie sterren. Daarnaast kwamen er tien nieuwe restaurants met een ster bij, waardoor Nederland nu 94 restaurants telt met één Michelinster. Waaronder dus ook restaurant Noor. Het aantal tweesterren restaurants komt met drie nieuwe restaurants uit op 21.

De Grote Frederik

In Groningen viel nog een ander restaurant in de prijzen: De Grote Frederik. Dit restaurant werd onderscheiden met een Bib Gourmand. Daarmee behoort De Grote Frederik tot een groep van 112 restaurants in Nederland die, zo meldt Michelin, “worden geprezen vanwege hun generositeit en geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Het keuzemenu onder 39 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar alle restaurants in deze categorie zich aan houden. Of de keuken nu Aziatisch, traditioneel of hip en creatief is: de eigen invulling van de chef, met steeds meer oog voor groenten en duurzaamheid, zorgt voor een opwindende bundeling van uiteenlopende kookstijlen.”

Archieffoto boven: Alieke Eising