Nieuws

Miljoenenbezuiniging in openbaar vervoer: buslijnen dreigen te verdwijnen

Meerdere buslijnen in de stad Groningen, en ook elders in de provincies Groningen en Drenthe, dreigen te verdwijnen door een miljoenenbezuiniging. Ook de ‘vakantieperiodes’ waarin er minder bussen rijden, worden mogelijk langer, zo schrijft het Dagblad van het Noorden.


Leestijd: 1 minuut

Miljoenenbezuiniging in openbaar vervoer: buslijnen dreigen te verdwijnen
Miljoenenbezuiniging in openbaar vervoer: buslijnen dreigen te verdwijnen

Er moet 5 tot mogelijk 7 miljoen euro worden bezuinigd. Dat is nodig omdat het OV-bureau Groningen-Drenthe minder inkomsten heeft: sinds de pandemie zijn er minder busreizigers en ook krijgt het bureau een lagere vergoeding voor de studentenkaart. Tegelijkertijd stijgen de kosten, onder andere door toegenomen verkeersdrukte en investeringen in elektrische bussen.

Het gevolg: een tekort van mogelijk 7 miljoen. Een deel daarvan, 3 miljoen, vangt het OV-bureau zelf op, maar om de rest van het tekort op te vangen zullen er mogelijk lijnen moeten verdwijnen.

Het gaat dan onder andere om lijn 8 van Hoogkerk naar Europapark en een deel van stadslijn 19, tussen Europapark en Vestdijklaan. In de kleine vakanties vervallen mogelijk lijn 8, tussen Hoofdstation en station Europapark, buslijn 17 (van station Europapark door de Zuid-Oost) en lijn 18 (P+R Hoogkerk-Zernike Campus).

Ook elders in de provincies Groningen en Drenthe vervallen buslijnen. Zo gaat er onder andere een streep door de extra spitsritten van lijn 50 tussen Groningen en Assen.

Het OV-Bureau heeft de provincies om een extra bijdrage gevraagd.